eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Covid-tüntetések Berlinben - a korlátozások ellen és mellette is

Több ezren tüntettek a német fővárosban szombaton a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések ellen, illetve azok mellett, annak ellenére, hogy a rendőrség több megmozdulást betiltott.

A rendőrség kilenc rendezvényt tiltott be szombaton, közöttük a stuttgarti székhelyű Querdenker nevű karanténellenes mozgalomét, amelyben egyaránt megtalálhatók a védőoltást ellenzők, vírustagadók és radikális jobboldali nézeteket vallók. A bíróság egy, ötszáz személy részvételével tervezett tiltakozást engedélyezett szombatra, illetve vasárnapra.

A tiltások ellenére - mint augusztus eleje óta már többször - ismét ezrek vonultak az utcára, hogy tiltakozásuknak adjanak hangot a kormány intézkedései ellen. "Mi vagyunk a nép" - skandálták a tüntetők Berlin Prenzlauer és Mitte (a történelmi belváros) negyedein átvonulva.

A megmozdulásra több mint 2000 rendőrt vezényeltek ki, médiajelentések szerint a rendőrök a belvárosban paprikasprayvel oszlatták fel a tömeget, amely a rendezvény végeztével nem akart távozni.

Ellentüntetők szintén több ezren vonultak az utcára techno zenei kísérettel. Ez utóbbiak támogatásukról biztosították a járvány lassítása céljából a kormány által meghozott intézkedéseket, Berlin sokszínűségét és nagyobb társadalmi összefogás szükségét hangsúlyozva.

A rendőrség akkor oszlatta fel az ellentüntetők menetét, amikor a tömeg túl nagy lett ahhoz, hogy be lehetett volna tartani a társadalmi távolságtartást.

Németországban nagy vita folyik arról, hogy korlátozásokat lehet-e bevezetni azok számára, akik nincsenek beoltva, miután egyre nő a napi új fertőzöttek száma. Szombaton 10 303 új fertőzöttet jelentettek Németországban, kétezerrel többet, mint a múlt héten.

Augusztus elején több hasonló tüntetés volt Németországban, amelyek összecsapásokba torkolltak a tüntetők és a rendőrök között, több száz embert előállítottak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×