eur:
395.72
usd:
371.94
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Iszlamista szélsőséges tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 16-án. Előző nap tálib fegyveresek behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. A tálibok a főváros valamennyi területét ellenőrzésük alá vonták és Asraf Gáni afgán elnök is elhagyta az országot.
Nyitókép: STRINGER

Már nemcsak félelem, hanem hétköznapi valóság is a tálib zsarnokság

Halomra ölik a civil lakosságot, korlátozzák a nők jogait - közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden Genfben közölte, hiteles jelentéseket kapott az Afganisztánban a hatalmat átvevő tálibok által elkövetett súlyos jogsértésekről, köztük a civilek gyorsított kivégzéseiről, a nőkkel szembeni korlátozásokról és az uralmuk elleni tiltakozásokról.

Michelle Bachelet sürgette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, amelyet Pakisztán és az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) kérésére rendkívüli ülésre hívtak össze, hogy hozzon létre mechanizmust a szélsőséges iszlamista tálibok tevékenységének szoros nyomon követésére.

Hozzátette: a tálibok nőkkel és lányokkal szembeni bánásmódja határvonal lesz megítélésükben. Akárcsak az, miképpen tartják tiszteletben a szabadsághoz, a szabad mozgáshoz, az oktatáshoz, az önkifejezéshez és a munkavállaláshoz való jogukat, a nemzetközi emberi jogi normákkal összhangban.

Hangsúlyozta, "különösen a lányok számára a minőségi középfokú oktatáshoz való hozzáférés szavatolása lesz a tálibok emberi jogok iránti elkötelezettségének kulcsfontosságú fokmérője".

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa évente három rendes ülést tart, de ha a tagállamok egyharmada kéri, bármikor dönthet úgy, hogy rendkívüli ülést tart.

Az Afganisztánnal foglalkozó rendkívüli ülésszakot Pakisztán - mint az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) emberi jogi és humanitárius kérdésekkel foglalkozó koordinátora - és az előző kormány által kinevezett diplomata által képviselt Afganisztán kérésére hívták össze, csaknem 100 ország, köztük Franciaország és az Egyesült Államok támogatásával.

Augusztus 15-i hatalomátvételük óta a tálibok igyekeznek meggyőzni a lakosságot arról, hogy megváltoztak, és hogy rendszerük kevésbé lesz brutális, mint az előző, 1996 és 2001 közötti volt.

Különösen azt állították, hogy tiszteletben fogják tartani a nők jogait, hogy lehetővé teszik számukra az oktatást és a munkát, és hogy a média független és szabad lesz.

De ez nem fékezi meg azoknak az áradatát, akik nem hisznek az ígéreteikben, és mindenáron távozni akarnak a közép-ázsiai államból. Kabulban emberek ezrei tolonganak a repülőtéren, abban a reményben, hogy elhagyhatják az országot.

Bachelet kijelentette: hiteles jelentéseket kapott a nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogok súlyos megsértéséről számos, a tálibok tényleges ellenőrzése alatt álló területen. Ezzel összefüggésben figyelmeztette a tálibokat, hogy az emberi jogok megsértése aláássa az elkövetők legitimitását - nemcsak a lakosság, hanem a regionális és nemzetközi intézmények, valamint más államok részéről is.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×