INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

fehérorosz

litvánia

migráns

A litván-fehérorosz határ a litvániai Kapciamiestis településen 2021. július 19-én. Az Európai Unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex 60 határőrt vezényel a litván-fehérorosz határra július 29. és október 6. között, miután a szomszédos Fehéroroszországból idén csaknem 2100 illegális bevándorló lépett be Litvánia területére. Litvánia július elején határkerítés építésébe fogott a közel-keleti és afrikai migránsok áradata miatt a Fehéroroszországgal közös szakaszon. A kerítés a tervek szerint 550 kilométer hosszúságú lesz.

A fehérorosz bosszúhoz használhatják fel az EU határához szállított migránsokat

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

És Rácz András szakértő szerint nem kevés pénzt is eltesz a menekülttranszportért Európa utolsó diktatúrája. Miközben Afganisztánból még szinte el sem indultak az embermilliók.

Míg korábban évente 80-100 ember próbálta meg illegálisan átlépni a fehérorosz-litván határt, idén ez 2800-ra emelkedett.

A fehérorosz akció a nyomásgyakorlás mellett a pénzről is szól, így hasznosítják a belarusz légitársaság felszabadult kapacitását. A szakértő szerint azonban lehet, hogy a java még hátravan, a tálibok előretörésével ugyanis sokszorosára emelkedhet az orosz-fehérorosz menekültszállítás. "Ez egy huligán mentalitás,

Fehéroroszország bosszút akar állni és meg akarja mutatni, hogy vele nem lehet packázni"

- az Oroszország-szakértő szerint ez áll a menekültek szervezett szállítása mögött. Rácz András úgy látja, az EU által elfogadott szankciók tényleg hatékonyak, és fájnak a fehérorosz rezsimnek.

"Azzal, hogy menekülteket importálnak Afrikából, a keletről és más helyekről Minszkbe, aztán a fehérorosz hatóságok átviszik őket a litván határra, és elindítja őket nyugatra, nyomást gyakorolnak Európára, kikényszerítve, hogy a szankciókat valamiképpen enyhítsék. Nem mellesleg van ennek egy pénzügyi dimenziója is, a menekülőktől ők pénzt szednek, nem is keveset. 2000 menekült jutott el eddig a litván határig, csak ebből 2 millió dollár származott a rezsimnek."

Hozzátette: a vezényelt menekülthullám szó szerint egyik napról a másikra kezdődött, és felkészületlenül érte Litvániát.

Az unió nemrég segítséget ajánlott Vilniusnak.

"Idő, amíg kiépítik az infrastruktúrát, a határkerítést, a járőrútvonalakat, azt gondolom, ez a határ védhető lesz a Frontex nélkül is,

olyasmi megoldás jöhet létre, mint Magyarország déli határán"

- ecsetelte Rácz András.

Ha szerinte a a litván határt sikerül megvédeni, akkor számítani lehet arra, hogy Lettország, Lengyelország vagy Ukrajna határa lesz a cél, a 2015-öshöz hasonló menekültáradatra azonban a fehéroroszok korlátozott lehetőségei miatt nem kell felkészülni.

"Ami probléma lehet, az az afganisztáni helyzettel függ össze. Milliós nagyságrendben fognak emberek elindulni Afganisztánból, százezrek fognak kikötni Oroszországban. Létező forgatókönyv, hogy ezeket a menekülteket megpróbálják átterelni az Európai Unió felé" - mutatott rá.

A szakértő szerint azt is mondhatjuk, hogy amit most a fehérorosz-litván határ 670 kilométeres szakaszán látunk, az a próbaüzeme annak, amit az afganisztáni menekültekkel terveznek. Rácz András szerint a szervezett afgán menekülthullámra még bőven ebben az évben van esély.

Nyitókép: MTI/EPA

Kapcsolódó hang

Fehérorosz menekültszállítás a litván határhoz
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018