INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

anglia

koronavírus

járvány

európai unió

védettség

Járókelők a londoni Leicester téren 2021. július 19-én. Ezen a napon megszűnt a járvány terjedésének megfékezésére bevezetett utolsó jogi korlátozások zöme Angliában, így kinyithattak a 2020 márciusa óta zárva tartó éjszakai szórakozóhelyek is.

Egy nagy fal leomlott az Angliába utazó EU-állampolgárok előtt

Infostart / MTI

Egy azonban még maradt - a magyar állampolgárok egy része pedig kimarad a "jóból".

Hétfőtől azok az európai uniós állampolgárok is karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Angliába, akik nem a brit oltási kampány keretében kapták meg a koronavírus elleni oltás két dózisát, tesztelési kötelezettségük azonban még érvényben marad - közölte szerdán Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

Az enyhítés csak azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert oltóanyagokban részesültek.

A jelenleg érvényes szabályozás alapján július 19. óta nem kell tíz napra karanténba vonulniuk azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek, a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról térnek vissza Angliába és a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták.

Eddig azonban közülük is csak azokra vonatkozott a karanténmentesség, akik a brit oltási kampány keretében, az Egyesült Királyságban kapták meg a vakcina mindkét adagját, és ezt a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) mobileszközökre letölthető alkalmazásának bemutatásával igazolták.

Ezeket a korlátozásokat oldja fel augusztus 2-án, vagyis jövő hétfőtől a brit kormány szerdán ismertetett kiterjesztő intézkedése, amely szerint

azok az EU-állampolgárok is mentesülnek a tíznapos angliai karanténkötelezettség alól, akik sárga kategóriás országokban élnek és hazájukban kapták meg a koronavírus elleni oltás két adagját.

Ugyanez az engedmény vonatkozik az Egyesült Államokból Angliába beutazókra is.

Grant Shapps szerdai bejelentésében közölte: a módosítás hétfőn, brit idő szerint hajnali 4 órától lép érvénybe, és csak azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Amerikából érkezők esetében az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagok valamelyikében részesültek.

Ezeknek a beutazóknak - ha sárga kategóriás országokból érkeznek -

indulásuk előtt, illetve az angliai érkezésük utáni második napon továbbra is el kell végeztetniük egy-egy koronavírustesztet.

A brit kormány májusban léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

  • Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is.
  • A sárga kategóriás országokból érkezőknek az eddigi szabályozás alapján tíz napot karanténban kellett tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kellett elvégezniük saját költségükön, akkor is, ha hazájukban mindkét oltási adagot megkapták.
  • A hétfőtől életbe lépő módosítás alapján a második angliai koronavírus-szűrést már nem kell elvégeztetni.
  • A brit kormány a sárga kategóriába sorolja néhány kivétellel az EU-tagállamok zömét, köztük Magyarországot.
  • A sárga kategóriába tartozik az Egyesült Államok is.

A brit utazási szakma és a légitársaságok régóta szorgalmazzák a mindkét oltási dózissal beoltott külföldiekre vonatkozó beutazási korlátozások feloldását.

A világ legnagyobb globális turisztikai szervezete, a londoni székhelyű World Travel and Tourism Council (WTTC) legújabb számításai szerint a brit gazdaságot naponta 639 millió font (270 milliárd forint) veszteség éri a beutazó turizmus korlátozása miatt.

Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018