eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
WINNIPEG, CANADA - JULY 02: Shoes placed on the steps of the Manitoba Legislature to honour hundreds of children recently discovered in unmarked graves on the sites of several former residential schools across Canada near the now toppled statue of Queen Victoria on July 2, 2021 in Winnipeg, Manitoba, Canada. The statue was pulled down by indigenous protestors following a march to honour survivors and victims of Canadaâs residential school system. The shoes were placed during an event calling for the recognition of genocide at Canadian residential schools (Photo by Daniel Crump/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Daniel Crump/Anadolu Agency/Getty Images

Sok újabb jelöletlen sírra bukkantak egy őslakosoknak fenntartott egykori iskolánál Kanadában

A katolikus misszió egyik korábbi dolgozóját harminc éve börtönbe csukták, amiért szexuálisan bántalmazott négy őslakos gyereket.

Újabb jelöletlen sírokra bukkantak egy őslakos gyerekek számára létrehozott egykori bentlakásos iskola közelében a Kanada nyugati részén lévő Penekalut-szigeten – jelentette be az ottani őslakos közösség vezetője.

A több mint 160 újabb sír azonosítását követően Bob Chamberlin, Brit Columbia őslakos közösségeinek a vezetője kedden leszögezte: mindez csupán "a jéghegy csúcsa".

Joan Brown, a penekalut törzs főnöke kiemelte, hogy sok sír még a mai napig feltáratlan.

A CTV kanadai műsorszolgáltató emlékeztetett arra, hogy a bentlakásos iskola egyik korábbi dolgozóját,

a katolikus misszió tagjaként szolgáló Glenn Doughtyt 1991-ben négy év börtönbüntetésre ítélték, mert 30 évvel korábban szexuálisan bántalmazott négy őslakos gyereket.

Justin Trudeau kanadai kormányfő mély fájdalmát fejezte ki a penelakut, és az országban élő más őslakos közösséggel történt bánásmód miatt. Azt mondta, hogy bár a halottakat nem támaszthatják fel, az élők elmondhatják az igazságot, és együtt küzdhetnek tovább az őslakosokkal a hátrányos megkülönböztetés és a rendszerszintű rasszizmus ellen.

A korábban Kuper-sziget néven ismert területen 1890-től 1975-ig működött katolikus bentlakásos iskola. Néhány héten belül több mint 1000 ilyen sírra bukkantak, felszakítva ezzel az erőszakos asszimiláció okozta sebeket.

Nem sokkal korábban a Saskatchewan tartományban fekvő Marievalban 751 jelöletlen sírt találtak, május végén pedig 215 sírra bukkantak a Brit Columbiában található Kamloopsban. Az esetek óriási megrázkódtatást okoztak a kanadaiaknak.

A katolikus egyház 1831-től egészen a közelmúltig, 1996-ig működtetett bentlakásos iskolákat az országban. Ez idő alatt összesen

nagyjából 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától.

A beszámolók szerint nagyon sokan közülük nyomorúságos körülmények között tengődtek, bántalmazták, szexuálisan kihasználták őket, és nagyon sokan alultápláltak voltak. A jelenlegi ismeretek szerint legalább 3200 gyermek vesztette életét az egyházi bentlakásos intézményekben, a többségük tuberkulózisban.

Trudeau júniusban arra kérte Ferenc pápát, hogy utazzon Kanadába, és kérjen bocsánatot az egyház nevében. Hangsúlyozta: nemcsak a bocsánatkérés lenne fontos, hanem az is, hogy az Kanadában történjen meg, közvetlenül a kanadai őslakosok előtt. A pápa fájdalommal fogadta a beszámolókat, de egyelőre nem követte meg az őslakosokat.

A jelöletlen sírokról szóló hírek napvilágra kerülését követően ismeretlen tettesek több katolikus templomot felgyújtottak Kanadában.

Jóllehet Stephen Harper volt kanadai miniszterelnök 2008-ban bocsánatot kért honfitársai nevében az őslakos gyerekekkel történt bánásmód miatt, számos kanadai őslakos közösség a több nemzedék életét meghatározó létesítményeket teszi felelőssé a jelenlegi társadalmi problémákért.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×