eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György
Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvő Grünheidében 2020. szeptember 3-án. A Tesla első európai gyára várhatóan 2021 júliusában kezdi meg a működését.
Nyitókép: MTI/EPA/Alexander Becher

Nagy gesztust tett Elon Musk a riválisának a milliárdosok űrversenyében

Egy brit lap értesülése szerint a Tesla és a SpaceX igazgatója jegyet vásárolt Richard Branson brit milliárdos űrjáratára.

Miközben Branson cége, a Virgin Galactic első, teljes személyzettel és utasokkal a világűr széléig tartó utazására készül vasárnap, a The Sunday Times értesülése szerint Musk, a rivális SpaceX űrvállalkozás feje megvásárolt magának egy helyet a Virgin egy jövőbeli útjára.

Musk 10 ezer dollárt (majdnem 3 millió forint) helyezett letétbe, hogy lefoglaljon magának egy helyet, a járat indulásának dátumát azonban nem határozták meg.

Branson a The Sunday Timesnak adott interjújában megerősítette a vásárlás tényét, hozzátéve, hogy talán viszonozza Musk gesztusát, és jegyet vesz a SpaceX egy jövőbeli járatára.

"Elon a barátom, és egy napon talán és is utazom az egyik űrhajóján" – mondta.

A milliárdoson űrversenye során a SpaceX rakéták tucatjait lőtte már fel, embereket is utaztatott, de Musk maga még nem űrhajózott. A SpaceX első, teljesen magán űrjárata ősszel indul.

Richard Branson lesz az első, aki tulajdonos-űrhajósként vesz részt egy küldetésen, megelőzve az Amazon-alapító amerikai Jeff Bezost, aki kilenc nap múlva tervezi az űrutazást saját rakétáján,

melyet a Blue Origin nevű cége épít.

A Virgin Galactic űrturistái mintegy 250 ezer dollárért szállhatnak majd a fedélzetre, útjukon négy percig a súlytalanságba is belekóstolhatnak.

Branson vasárnap Új-Mexikóból indul a világűr határára helyi idő szerint 8.30-kor (magyar idő szerint 16.30-kor), a startot a Virgin Galactic portálja élőben közvetíti.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×