INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

spanyolország

kormány

pedro sánchez

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nyilatkozik a madridi kormányfői rezidencián, a Moncloa-palotában 2021. június 22-én, miután a kormány részlegesen megkegyelmezett kilenc katalán függetlenségpárti vezetőnek. A politikusokat a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt 9-től 13 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, a kegyelem a börtönbüntetésre vonatkozik, a közügyektől eltiltásra nem.

Nagy változások a spanyol kormányban

Infostart / MTI

Pedro Sánchez a generációs megújulás jegyében választotta ki az új kabinet tagjait.

Átalakította kormányát Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, az új kabinet elsődleges feladata az lesz, hogy munkahelyeket teremtsen és megszilárdítsa a gazdaság helyzetét a koronavírus-járvány után.

A kormányfő José Manuel Albares eddigi párizsi nagykövet személyében új külügyminisztert nevezett ki Arancha González Laya helyére. Az új kormányszóvivő Isabel Rodríguez lesz, Nadia Calvino pedig megőrizte a gazdasági tárcát, és kinevezték első miniszterelnök-helyettesnek is.

Carmen Calvo eddigi első miniszterelnök-helyettes, az elnökségi ügyek, a parlamenti kapcsolatok és a demokratikus emlékezet minisztere távozik a kormányból.

Sánchez elmondta: a generációs megújulás jegyében választotta ki az új kabinet tagjait. A miniszterek átlagéletkora ötven év a korábbi ötvenöt helyett, a nők aránya pedig 54 százalékról 63 százalékra emelkedett.

Az átalakítások nem érintik Sánchez Spanyol Szocialista Munkáspártja (PSOE) és a radikális baloldali Podemos szövetségét. A Podemos megőrzi azt az öt tárcát, amellyel eddig is rendelkezett.

Ez volt az első komoly kormányátalakítás azóta, hogy Sánchezt 2020 januárjában beiktatták a miniszterelnöki tisztségbe.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) május elején megalázó vereséget szenvedett a madridi regionális választásokon, s ez elmélyítette a spanyol kormányon belüli válságot.

A közvélemény rosszallását váltotta ki az is, hogy a kormány június végén úgy döntött: a megbékélés jegyében részleges kegyelemben részesít kilenc katalán függetlenségi vezetőt, akit 9-13 év börtönbüntetésre ítéltek az alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Közvélemény-kutatások szerint ezek a belpolitikai fejlemények a konzervatív Néppárt (PP) malmára hajtották a vizet. A konzervatívok népszerűsége jelenleg vetekszik a szocialistákéval.

Nyitókép: MTI/AP/Paul White
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018