eur:
394.38
usd:
371.56
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Mohammad Naim, Mavlavi Sahabuddin Dilavar és Szuhail Sahín, az afganisztáni radikális iszlamista tálib mozgalom politikai irodája küldöttségének tagjai (b-j) egy moszkvai sajtóértekezleten 2021. július 9-én.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Belebegtették a tűzszünetet a tálibok

Küldöttségük Moszkvában közölte: leállítják offenzívájukat, ha a dohai tárgyalások sikerrel járnak az afgán kormánnyal.

A tálib vezetők a múlt héten újították fel régóta elakadt tárgyalásaikat az afgán kormány küldötteivel a katari fővárosban, Dohában. A Reuters hírügynökség a héten arról számolt be: a tálibok azt tervezik, hogy már a jövő hónapban írásos békejavaslatot nyújtanak be az afgán kormányoldalnak.

A tálibok Moszkvában tartózkodó küldöttségvezetője, Sahabuddin Delavar szólt arról is, hogy az Egyesült Államok még nem teljesítette a mozgalmuk foglyainak szabadon bocsátására vonatkozó megállapodásukat, valamint késik az amerikai csapatok kivonásának folyamata. Kijelentette, hogy az Iszlám Állam (dzsihadista terrorszervezet) nem fog Afganisztánban tevékenykedni.

„Minden intézkedést meghozunk annak érdekében, hogy az IÁ mozgalma soha ne vethesse mega lábát Afganisztán területén”

– hangoztatta.

A tálibok egyik szóvivője, Mohammad Sohail Sáhin a pénteki sajtóértekezleten azt mondta: nem ígértek olyat az Egyesült Államoknak, hogy nem támadják meg az afganisztáni tartományok közigazgatási központjait a felettük való ellenőrzés céljából, de

erőszakkal nem teszik ezt meg.

Oroszország szerint jelentősen megnőtt a feszültség az afgán–tadzsik határon, amelynek kétharmadát a tálibok vonták ellenőrzésük alá az afgán oldalon. Erről már Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője beszélt pénteki tájékoztatóján. A tálib mozgalom rövid idő alatt elfoglalta a határ menti megyék nagy részét, de Oroszország minden szükséges intézkedést megtesz a területi provokációk megakadályozására Tádzsikisztánnak az Afganisztánnal határos térségében – tette hozzá.

A szóvivő szólt arról is, hogy az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov szerdán, a tádzsik fővárosban, Dusanbéban részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet kapcsolattartó csoportjának ülésén, ahol a szervezet tagállamai Afganisztán képviselőivel találkoznak. Az eseményen szó esik majd a tádzsik–afgán határon történő provokációk megelőzéséről is – közölte.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024, május 16-án újra minden a pénz körül forog, várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a kriptopiaccal, a téma elismert hazai szakértőivel fejtjük meg, mibe érdemes most befektetni, és beszélgetünk egy olyan kriptotraderrel is, aki már több mint hat éve kizárólag tőzsdei kereskedésből él. A rendezvényen az előadók között lesz többek között a Cápák között című műsorból ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. A rendezvényen való részvétel regisztráció után ingyenes. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×