eur:
392.54
usd:
365.9
bux:
66720.16
2024. április 26. péntek Ervin
Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án.
Nyitókép: Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án. MTI/AP

EP: a jogállamiság megsértésével mielőbb foglalkozni kell

Az EP szerint "egyes tagállamokban a helyzet már most azonnali intézkedést tesz szükségessé". A Fidesz úgy véli ugyanakkor, "a baloldal rögtönítélő ideológiai törvényszékké alakítja az Európai Parlamentet".

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet mielőbbi alkalmazását sürgették az uniós költségvetés és az európai értékek védelmében - közölte az uniós parlament.

Az 529 szavazattal, 150 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az Európai Parlament képviselői sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az Európai Bizottság engedett az Európai Tanács decemberi, nem kötelező érvényű következtetéseiben foglaltaknak, és "alkalmazási útmutató megfogalmazásával késlelteti" az uniós költségvetést védelmező jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet végrehajtását.

"A rendelet alkalmazásához semmilyen útmutatóra nincs szükség, a jogállamiság megsértésével mielőbb foglalkozni kell" - fogalmaztak.

Hangsúlyozták, hogy

a bizottsági iránymutatások nem változtathatják meg, bővíthetik ki vagy korlátozhatják a feltételrendszerről szóló rendeletet.

Az útmutató értelme az lehet, hogy tisztázza: hogyan alkalmazzák majd a jogszabályt, és hogyan és milyen módszertan alapján zajlik majd az eljárás. Ugyanakkor az útmutatónak tartózkodnia kell a rendeletben található "absztrakt fogalmak részletekbe menő meghatározásától" - írták.

A képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy késedelem nélkül vizsgálja ki a jogállamiság bármely olyan megsértését, amely "kellően közvetlenül érinti az Unió költségvetésével történő hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az unió pénzügyi érdekeinek védelmét". Rámutattak: "egyes tagállamokban a helyzet már most azonnali intézkedést tesz szükségessé".

A képviselők végzetül bírálták az uniós bizottságot azért, mert nem tartotta be a rendelet alkalmazásának kezdő időpontjaként és az iránymutatás elfogadásának határidejeként az EP által kitűzött június elsejei időpontot. Üdvözölték David Sassoli június 23-i levelét, amelyben az EP-elnök felszólította az Európai Bizottságot, hogy azonnal és teljes körűen alkalmazza a rendeletet, ennek hiányában az uniós parlament az Európai Unió Bírósága elé viszi az ügyet.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja közleményében kijelentette: "a baloldal rögtönítélő ideológiai törvényszékké alakítja az Európai Parlamentet".

Hangsúlyozták: az uniós költségvetésre vonatkozó jogállamisági feltételekről szóló jelentés megszavazásával az EP baloldali többsége újra kinyilvánította azt a politikai szándékát, hogy Magyarország és Lengyelország szuverenitását durván korlátozza, és a brüsszeli érdekeket mindenben kiszolgáló baloldali bábkormányokat segítsen hatalomba ezekben az országokban is.

Deutsch Tamás, fideszes EP-képviselő azt mondta, az EP jogállamisági határozata újabb merénylet a közösségi jog, a közös európai értékek, az európai együttműködés ellen.

"Egy pillanatig se legyen kétségük, mi harcolni fogunk a szabadságunkért és a függetlenségünkért! Magyarország jól működő demokrácia, tisztességes jogállam, ahol garantált az alapvető jogok érvényesülése, sőt, nagyobb szabadságban élnek az emberek, mint a kontinens nyugati felén. Nem tudnak sem térdre kényszeríteni, sem pedig kiéheztetni minket, magyarokat" - fogalmazott.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő azt mondta, a különböző érdekek által motivált európai politikai ámokfutás az Európai Parlamentet teljes szereptévesztésbe sodorta és az intézmény tekintélyét és megítélését visszafordíthatatlanul lerombolta. Meg kell állítani ezeket a folyamatokat, mert ezek jelentik az igazi veszélyt az európai jogállamiságra - tette hozzá.

Az Európai Parlament és a Tanács az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletet 2020. december 16-án fogadta el. A költségvetési tárgyalások részeként az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői megállapodtak abban, hogy a mechanizmus az uniós pénzügyi érdekeket védi, és nem lehet politikai, ideológiai célokra használni. A rendeletet Magyarország és Lengyelország megtámadta az Európai Unió Bíróságán, az ügyben még nem született ítélet. Az Európai Bizottság vállalta, hogy addig nem alkalmazza a rendeletet, amíg az ügyben az Európai Unió Bíróságának eljárása folyamatban van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×