eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az iráni elnöki hivatal által közreadott képen egy mérnök dolgozik a natanzi nukleáris komplexumban a Haszan Róháni iráni elnökkel folytatott videokonferencia közben Teheránban 2021. április 10-én. Irán ezen a napon bejelentette, hogy az atomprogramjáról szóló 2015-ös hathatalmi megállapodást szándékosan megsértve újabb, modernebb, ezáltal gyorsabb urándúsító centrifugákat helyezett üzembe, valamint hogy elkezdte a legújabb fejlesztésű centrifugájának gépészeti próbáját.
Nyitókép: MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal

Atomtárgyalások: iráni források jelentős előrelépésekről számoltak be

Iráni források jelentős előrelépésekről számoltak be szerdán az atomalku felélesztését szolgáló bécsi hathatalmi tárgyalásokon az amerikai szankciók feloldásával kapcsolatban.

Mahmúd Vázi, az elnöki hivatal kabinetfőnöke például arról beszélt, hogy az Egyesült Államok 1040 büntetőintézkedést oldana fel, köztük olyanokat, amelyek az olajexportot, a banki átutalásokat és a hajózást érintik.

Vázi, akit az ISNA helyi hírügynökség idézett, hozzátette, hogy politikai szankciók is szerepelnek ezen a listán, amelyeket a többi között Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, az irodája és stábja ellen fogadtak el.

Vázi szerint ugyanakkor vannak olyan szankciós ügyek, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz, de további tárgyalásokat kívánnak.

Mint mondta, az olyan kérdések, mint Teherán rakétaprogramja, közel-keleti politikája és az emberi jogok iráni helyzete nem kerültek terítékre a bécsi egyeztetéseken, mivel nincsen semmi közük a nukleáris megbeszélésekhez.

A hat évvel előtti iráni atomalku felélesztését szolgáló bécsi hathatalmi tárgyalásokat vasárnap elnapolták, a küldöttségek konzultációkra visszatérnek hazájukba. Ennek hátterében az áll, hogy a keményvonalasnak tartott Ebrahím Raíszi aratott győzelmet a pénteki elnökválasztáson, és augusztusban veszi át az elnöki hivatalt az atomalku támogatójaként számon tartott Haszan Róhánitól.

Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Irán ellen. Az iszlám köztársaság válaszul korlátozta az atomalkuból fakadó egyes kötelezettségei teljesítését, legutóbb pedig korlátozta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek tevékenységét létesítményeiben.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×