eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Matteo Salvini, az olasz ellenzéki Liga párt vezetője nyilatkozik a római képviselőházban, miután Mario Draghi kijelölt miniszterelnökkel tárgyalt 2021. február 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/LaPresse pool/Roberto Monaldo

Új uniós jobboldali pártkonglomerátum jöhetne létre Matteo Salvini terve szerint

A pártcsaládszövetség egyik pillére Orbán Viktor és az Európai Néppárt lehetne.

Az európai unión belüli jobboldali pártcsaládok szövetségének létrehozását szorgalmazta Matteo Salvini a portugáliai Cascaisban, szerinte ez a politikai erő hatékony alternatívája lehet a baloldalnak.

Az olaszországi Liga főtitkára úgy véli, hogy e szövetséget

  • az Identitás és Demokrácia (ID - amelyhez a Liga is tartozik)
  • az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR)
  • valamint - Orbán Viktorral együtt - az Európai Néppárt (EPP) alkotná.

"Eljött a pillanat, hogy összefogjuk e három csoport legjavát, hogy ezáltal meghatározó erővé váljanak az Európai Parlamentben" - mondta Salvini.

Nyilatkozatában a politikus a migráció és a család témekörét nevezte fontos európai témának. Úgy fogalmazott: Brüsszelben kell, hogy legyen valaki, aki nemet mond a béranyaságra, illetve a gyermekek homoszexuálisok általi örökbe fogadására. "Remélem, hogy az EPP-ben is van, aki nem hajlandó a baloldal alárendeltje lenni" - mondta Salvini.

A Liga vezetője nemrég a Facebookon egy interjúban (amelyet a Magyar Nemzet ismertetett) már jelezte, hogy egy új európai uniós pártcsalád létrehozásán dolgozik.

"Kapcsolatban állunk a lengyelekkel és más országok politikai erőivel, magyarokkal is" - mondta akkor Salvini, hangsúlyozva, hogy valami újra van szükség, mivel egy bizonyos típusú Európa, idejétmúlt gondolkodásmóddal, nem képes választ adni a vészhelyzetekre, 2021 igényeire.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×