eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor hangot és súlyt adna a kereszténydemokratáknak Európában

A magyar miniszterelnök a Matteo Salvinivel, az olasz Liga párt vezetőjével, és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel történt budapesti találkozójáról számolt be.

Orbán Viktor tájékoztatót hirdetett meg csütörtök 16.30 órára, de csak jókora késéssel kezdődött az esemény.

Előzmények:

  • A kormányfő csütörtökön Matteo Salvinivel, az olasz Liga párt vezetőjével, és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel találkozott Budapesten, és a Fidesz EPP-kilépése után kialakult helyzetben egyeztettek egy új, európai platform létrehozásáról.
  • Orbán Viktor szerda este az M1 csatornán az Európai Néppártból való kiválás kapcsán úgy fogalmazott, tiszta helyzet jött létre azzal, hogy megszűnt a kapcsolat az EPP és a Fidesz között. Új jobboldali erőt szeretnének létrehozni, mert sok olyan ember van, akinek nincs most megfelelő képviselete Európában – akik a hagyományos család modellje mellett állnak, elutasítják a multikulturális társadalmakat.
  • „Sok tíz vagy akár százmilliónyian is vagyunk ilyenek. Megindítunk majd egy olyan szerveződést, platformot, amelyben a hagyományos értékekben hívő embereknek is meglesz a maga képviselete Európában” – fejtette ki Orbán Viktor.

Az Európai Parlament frakciómatekjáról itt olvashat bővebben.

Orbán Viktor: A kereszténydemokratáknak jelenleg nincs képviseletük Európában

A miniszterelnök kifejtette: azért találkoztak most, mert a Fidesz úgy döntött, elhagyja az Európai Néppártot (EPP), és most közösen tervezik meg a jövőt, beszélnek Európa jövőjéről.

Emlékeztetett: Matteo Salvini megfogalmazása szerint európai reneszánszt akarnak, ennek érdekében dolgoznak együtt a jövőben. Sok millió olyan európai polgár van, aki megfelelő és hatékony képviselet nélkül maradt Európában, mert az EPP hosszú távra elkötelezte magát az együttműködés mellett az európai baloldallal.

Orbán Viktor szerint szimbolikus, hogy az együttműködést épp nagycsütörtök napján indítják meg, egy hosszú út első állomása a mostani találkozó.

Sokat beszéltek a közös értékeikről, az atlantista elkötelezettségen túl ilyen a szabadság, a méltóság, a kereszténység, a család és a nemzeti szuverenitás értéke - sorolta. Hozzátette: emellett nemet mondanak a brüsszeli európai birodalomra, a kommunizmusra, az illegális migrációra és az antiszemitizmusra.

Közölte: abban maradtak, hogy a megkezdett munkát folytatják, legközelebb májusban, valószínűleg Varsóban találkoznak, de ez nagyban függ a járványhelyzettől.

A kormányfő kijelentette: nem fognak felülni semmilyen provokációnak, az értékeik és az álláspontjaik világosak.

Véget akarnak vetni annak a nevetséges politikai gyakorlatnak, amely szerint a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak meg csak közepe

– fogalmazott.

Hangsúlyozta: a szabadság, a hagyományos európai értékek, az emberi méltóság és a mainál sikeresebb európai politika mellett állnak ki.

Orbán Viktor Magyarország egyik leghűségesebb barátjaként írta le Mateusz Morawieckit, Matteo Salvinit pedig hősnek nevezte, amiért az olasz kormány tagjaként bebizonyította, hogy lehetséges megállítani az illegális migrációt a tengeren.

A két legerősebb európai jobboldali frakció meghatározó személyiségei ők – fűzte hozzá.

A kereszténydemokratáknak jelenleg nincs megfelelő képviseletük Európában, azért dolgozunk, hogy legyen hangjuk, képviseletük és súlyuk az európai politikában – mondta a miniszterelnök.

A Fidesz elnöke a Matteo Salvinival és Mateusz Morawieckivel történő egyeztetéséről elmondta, hogy tisztázták a nemzetük szempontjából legfontosabb kérdéseket, és nincs egyetlen téma sem, amelyben ne tudnának egyetértést kialakítani, a nemzetük érdekei egy ponton sem állnak szemben egymással.

A járvány áll az első helyen

A koronavírus elleni vakcina osztásának európai uniós felgyorsítását sürgette Orbán Viktor.

Jelenleg minden nemzetközi megbeszélésen az első helyen a járvány áll – mondta –, ők is megosztották a tapasztalatokat, továbbá sürgették az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a vakcinabeszerzést, amely a járvány megfékezésének előfeltétele.

Átláthatóbb és gyorsabb oltást akarnak Európában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×