eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: flightradar24.com

A Ryanair segítőkészségét is kritika érte a leszállásra kényszerített gép ügyében

Litvánia és Lengyelország, illetve az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is külön vizsgálatot indított a Ryanair ír légitársaság Minszkben leszállásra kényszerített járata ügyében - közölte pénteki sajtótájékoztatóján a litván nyomozóhivatal vezetője. Az ENSZ szakosított szervezete is vizsgálódni fog.

"Amellett, hogy Litvániában folyik a vizsgálat, a lengyel és amerikai kollégák is értesítettek minket arról, hogy saját nyomozást folytatnak" - mondta Rolandas Kiskis. Kifejtette, hogy az Athénból Vilniusba tartó járaton amerikaiak és lengyel állampolgárok is utaztak.

Miután a gépet vasárnap pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállni kényszerítették Minszkben, a fehérorosz hatóságok őrizetbe vették a terrorizmussal és tüntetések törvényellenes szervezésével vádolt Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságírót és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát. Rajtuk kívül azonban három másik ember is elhagyta a gépet.

Próbálják azonosítani őket

Jóllehet korábban Simon Coveney ír külügyminiszter azt mondta, mindhárman vélhetően a fehérorosz titkosszolgálat ügynökei voltak, a fehérorosz televízió megszólaltatott három embert - egy görög és két fehérorosz állampolgárt -, akik azt mondták, ők szálltak le a járatról, és azért hagyták el a gépet Minszkben, mert Vilniusból egyébként is Fehéroroszországba mentek volna vissza. Csütörtökön ugyanezt mondta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő is.

Kiskis a sajtótájékoztatón azt mondta, a litván hatóságok dolgoznak e három utas azonosításán, szorosan együttműködve a görög és ír hatóságokkal. Elmondta azt is, hogy a repülőgép jelenleg Vilniusban van, ahol tart az átvizsgálása, mindazonáltal hozzátette, hogy a Ryanair munkatársai "nem olyan segítőkészek, mint amennyire szerette volna". Miután Vilniusba érkezett a gép, kihallgatták a személyzet minden tagját, és az utasok kilencven százalékát, de még nem végeztek a nyomozással - mondta Kiskis.

Az ukrán kormány szombattól megtiltja Ukrajna légterének használatát a fehéroroszországi repülőgépek számára - közölte pénteken az infrastrukturális minisztérium sajtóosztálya az UNIAN hírügynökséggel. Ez alapján fehérorosz repülőgépek nem szállhatnak le ukrán reptereken, és tranzitként sem használhatják Ukrajna légterét.

Késéseket okozhat az Európából Oroszországba tartó légi járatokon az, hogy egyre több légitársaság kérvényezi az útvonal módosítását a Fehéroroszországgal kapcsolatos politikai vita miatt - tájékoztatott pénteken az orosz Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség (Roszaviacija). Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint pusztán technikai jellegű problémáról van szó, és az ügynek nem kell, hogy hatása legyen az orosz-európai kapcsolatokra. A légiközlekedési ügynökség jelezte, hogy a késéseket az okozhatja, hogy időt vesz igénybe az útvonalmódosítási kérelmek feldolgozása és jóváhagyása.

A nemzetközi felháborodást keltő eset miatt több ország és az Európai Unió is élesen bírálta a minszki kormányt, néhány ország pedig bejelentette: megszünteti a légi összeköttetést Minszkkel, illetve megtiltja gépei számára a fehérorosz légtér használatát, a Belavia fehérorosz légitársaság számára pedig saját légterének használatát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×