eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Izraeli rakéta becsapódása nyomán összeomlik egy épület Gázában 2021. május 12-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erők az iszlám - Mekka és Medina után - harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél.
Nyitókép: Mohamed Szaber

Nem enyhül a feszültség, folytatódott a rakétatűz

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában pénteken tartanak ülést az ügyben.

Körülbelül 1500 rakétát lőttek ki a héten Izraelre az iszlamista fegyveres szervezetek a Gázai övezetből - közölte az izraeli hadsereg.

Csütörtökre virradóra a jelenlegi konfliktus során először Izrael északi részében is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Eddig csak az ország központi és déli régiói voltak veszélyben.

Helyi sajtóhírek szerint eközben a ciszjordániai Náblusz közelében egy palesztin életét vesztette izraeli katonákkal való összetűzés során.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerda este telefonon beszélt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és elítélte a Hamász rakétatámadásait, illetve a feszültség csillapítását sürgette.

A három legnagyobb amerikai légitársaság, az American Airlines, a United Airlines és a Delta a fokozottabb biztonsági kockázatok miatt felfüggesztette csütörtöki izraeli járatait.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában Tunézia, Norvégia és Kína pedig nyilvános ülést kezdeményezett péntekre a konfliktus ügyében, amelyen a tervek szerint a két fél, Izrael és a palesztinok képviselői is részt vennének.

A rakétaháború hétfőn kezdődött Izrael és gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között, miután Jeruzsálemben összecsapások zajlottak palesztinok és izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×