eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Segélyszállítmány érkezik az Egyesült Államokból az Indira Gandhi nemzetközi repülőtérre Újdelhiben 2021. április 30-án. Az amerikai légierő repülőgépe orvosi oxigénpalackokat, koronavírusteszteket és egyéb kórházi felszereléseket szállított Indiába, ahol napról napra több koronavírussal fertőződött beteget vesznek jegyzékbe. A napi új betegek száma itt a legmagasabb a világon.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Prakash Singh

Elfogyott a vakcina több indiai államban

Elmarad a hétvégi országos oltási kampány a magas esetszámokkal, az orvosi oxigén és a gyógyszerek hiányával, az egészségügyi kapacitások telítődésével küzdő országban.

India több államából jelentették pénteken, hogy kifogytak a koronavírus elleni oltóanyagból, így az országban elmarad a hét végére tervezett nagyszabású oltási kampány.

A vakcinahiány egyebek közt Mahárástra állam fővárosát, a több mint 13 milliós Mumbait is érinti, ahol emiatt pénteken három napra bezárnak az oltópontok. A dél-indiai Karnátaka állam egészségügyi minisztere azt mondta, mindenképpen elhalasztják az oltási kampányt, és nincs információjuk további vakcinaszállítmányokról. Gudzsarát államból azt közölték, remélhetőleg 15 napon belül sikerül elindítani az oltást.

Az egészségügyi minisztérium pénteken 386 452 új fertőzöttet és 3498 halálos áldozatot jelentett az elmúlt 24 órából, szakértők azonban úgy vélik, a valós számok ennél akár tízszer nagyobbak is lehetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a múlt héten világszerte regisztrált esetszám 38 százalékát Indiából jelentették.

A járvány második hullámának erejét jól mutatja, hogy a szubkontinensnyi, több mint 1,3 milliárd lakosú országban február vége óta 7,7 millió fertőzöttet regisztráltak, jóllehet az ezt megelőző időszakban hat hónap alatt igazoltak ugyanennyit.

Bár India a világ legnagyobb vakcinaelőállítója, a gyártók nyersanyaghiányra panaszkodnak, a termelést pedig visszavetette a Serum Institute gyárban január végén történt tűzvész is.

Január óta India lakosságának mintegy kilenc százalékát oltották be.

Narendra Modi miniszterelnököt és kormányát sokan bírálják a katasztrofális járványhelyzet miatt: több szakértő a rossz járványügyi adatokat egyebek közt a helyhatósági választások miatt engedélyezett kampánygyűlésekkel, illetve a vallási fesztiválok megtartásával magyarázza.

Indiának több ország ajánlott már segítséget, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, valamint térségbeli riválisai, Pakisztán és Kína is. Csütörtökön a Honda és a Suzuki japán autógyártó vállalat is bejelentette, hogy leállítják több indiai üzemüket, és a gyártási folyamatban - főleg a hegesztésnél - használt oxigénkészleteiket átengedik egészségügyi célokra.

Az országba május 1-jén érkezik a Szputnyik V oltóanyag első szállítmánya.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×