eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án. A  Pfizer és a német Biontech közös közleménye szerint kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag a koronavírus ellen, miután befejezték a vakcinával végzett klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisát. Azonban felhívják a figyelmet, hogy ez nem jelenti még azt, hogy küszöbön áll a vakcina tömeges, kereskedelmi forgalmazása.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Lennihan

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Mexikóban és Lengyelországban is

Nyolcvan embert be is oltottak a hamis készítménnyel a dél-amerikai országban. Lengyelországban sikerült idejében lecsapni a fiolákr,a amelyekben valószínűleg ránctalanító készítmény volt vakcina helyett.

Mexikóban ezer dollárnak megfelelő összeget fizetett nyolcvan ember azért, hogy a Pfizer oltásával immunizálják, írja a Wall Street Journal: mindannyian hamisítványt kaptak a valódi vakcina helyett. Lengyelországban egy férfi ránctalanító készítménnyel töltött fiolákat próbált meg értékesíteni védőoltásként: őt még azelőtt lefülelték, hogy túl tudott volna a valószínűleg méregdrágán kínált, értéktelen ampullákon.

Jó alkalom a bűnözőknek

"A világon mindenkinek szüksége van oltásra, és vannak, akik kétségbeesetten várják azt. Egyelőre korlátozott mennyiségben áll rendelkezésünkre készlet belőle, de folyamatosan igyekszünk felgyorsítani a gyártást, és egyre több cég lép be a vakcinák világába. A mostani, átmeneti időszak ugyanakkor tökéletes lehetőséget teremt a bűnözők számára" - fogalmazott Lev Kubiak, a Pfizer globális biztonsági vezetője a Wall Street Journalnek az esetről nyilatkozva.

A Pfizer csakúgy, mint a Moderna és a Johnson&Johnson, világszerte együttműködik a rendőrséggel annak érdekében, hogy az esetlegesen terjeszteni kívánt hamis oltásokra lecsaphassanak. Dél-Afrikában és Kínában már ampullák ezreit foglalták le korábban.

Mexikóban egy magánrepülőn Szputnyik V oltásokat is találtak, amelyeket szintén vizsgálnak.

A most lefoglalt ampullákat is megvizsgálták, így derülhetett ki, hogy azokban más van, mint amit ígérnek a csalók.

Hialuronsav mRNS-oltás helyett

A mexikói érintettek a tudósítások szerint jól vannak, nem lett bajuk a hamis védőoltástól, melynek ampulláit strandokon használt hűtőtáskákhoz hasonlatos hűtőeszközökben tárolták. A rajtuk található címkén teljesen más sorozatszám volt feltüntetve, mint azokon, amelyeket a cég valóban ide küldött, és a lejárati dátum sem stimmelt.

A lengyel vakcinahamisítványok egészen más ampullában voltak, mint amilyenben a Pfizer gyártja azokat, ráadásul megegyeztek azokkal a fiolákkal, amelyeket szintén annak a férfinak a lakásában találtak, és amelyekre ránctalanító felirat került. A vizsgálat ki is derítette, hogy hialuronsavat tartalmazó fiolákról van szó.

Egyszerű üzlet

Amerika, Mexikó és más országok is lekapcsoltak már olyan weboldalakat, amelyek a Moderna vagy a Pfizer oltásait kínálják megvételre. Ezek at a látszatot keltik, mintha magától a gyártótól vehetnénk meg a vakcinát. A valóságban

személyes, érzékeny adatokat akartak begyűjteni

azoktól, akik kitöltötték kérdőívüket.

A Wall Street Journal cikke azt is megjegyzi: ilyen típusú szerek hamisítása sokkal egyszerűbb, mint ellopni azt: egy olyan szerből, melyből nincs a keresletnek megfelelő mennyiségű kínálat, mindig lesz érdeklődő a hirtelen megjelenő, elérhető adagokra akkor is, ha azok körülményei gyanúsak lehetnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×