eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án. A  Pfizer és a német Biontech közös közleménye szerint kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag a koronavírus ellen, miután befejezték a vakcinával végzett klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisát. Azonban felhívják a figyelmet, hogy ez nem jelenti még azt, hogy küszöbön áll a vakcina tömeges, kereskedelmi forgalmazása.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Lennihan

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Mexikóban és Lengyelországban is

Nyolcvan embert be is oltottak a hamis készítménnyel a dél-amerikai országban. Lengyelországban sikerült idejében lecsapni a fiolákr,a amelyekben valószínűleg ránctalanító készítmény volt vakcina helyett.

Mexikóban ezer dollárnak megfelelő összeget fizetett nyolcvan ember azért, hogy a Pfizer oltásával immunizálják, írja a Wall Street Journal: mindannyian hamisítványt kaptak a valódi vakcina helyett. Lengyelországban egy férfi ránctalanító készítménnyel töltött fiolákat próbált meg értékesíteni védőoltásként: őt még azelőtt lefülelték, hogy túl tudott volna a valószínűleg méregdrágán kínált, értéktelen ampullákon.

Jó alkalom a bűnözőknek

"A világon mindenkinek szüksége van oltásra, és vannak, akik kétségbeesetten várják azt. Egyelőre korlátozott mennyiségben áll rendelkezésünkre készlet belőle, de folyamatosan igyekszünk felgyorsítani a gyártást, és egyre több cég lép be a vakcinák világába. A mostani, átmeneti időszak ugyanakkor tökéletes lehetőséget teremt a bűnözők számára" - fogalmazott Lev Kubiak, a Pfizer globális biztonsági vezetője a Wall Street Journalnek az esetről nyilatkozva.

A Pfizer csakúgy, mint a Moderna és a Johnson&Johnson, világszerte együttműködik a rendőrséggel annak érdekében, hogy az esetlegesen terjeszteni kívánt hamis oltásokra lecsaphassanak. Dél-Afrikában és Kínában már ampullák ezreit foglalták le korábban.

Mexikóban egy magánrepülőn Szputnyik V oltásokat is találtak, amelyeket szintén vizsgálnak.

A most lefoglalt ampullákat is megvizsgálták, így derülhetett ki, hogy azokban más van, mint amit ígérnek a csalók.

Hialuronsav mRNS-oltás helyett

A mexikói érintettek a tudósítások szerint jól vannak, nem lett bajuk a hamis védőoltástól, melynek ampulláit strandokon használt hűtőtáskákhoz hasonlatos hűtőeszközökben tárolták. A rajtuk található címkén teljesen más sorozatszám volt feltüntetve, mint azokon, amelyeket a cég valóban ide küldött, és a lejárati dátum sem stimmelt.

A lengyel vakcinahamisítványok egészen más ampullában voltak, mint amilyenben a Pfizer gyártja azokat, ráadásul megegyeztek azokkal a fiolákkal, amelyeket szintén annak a férfinak a lakásában találtak, és amelyekre ránctalanító felirat került. A vizsgálat ki is derítette, hogy hialuronsavat tartalmazó fiolákról van szó.

Egyszerű üzlet

Amerika, Mexikó és más országok is lekapcsoltak már olyan weboldalakat, amelyek a Moderna vagy a Pfizer oltásait kínálják megvételre. Ezek at a látszatot keltik, mintha magától a gyártótól vehetnénk meg a vakcinát. A valóságban

személyes, érzékeny adatokat akartak begyűjteni

azoktól, akik kitöltötték kérdőívüket.

A Wall Street Journal cikke azt is megjegyzi: ilyen típusú szerek hamisítása sokkal egyszerűbb, mint ellopni azt: egy olyan szerből, melyből nincs a keresletnek megfelelő mennyiségű kínálat, mindig lesz érdeklődő a hirtelen megjelenő, elérhető adagokra akkor is, ha azok körülményei gyanúsak lehetnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sorsolás után - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024

Sorsolás után - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×