eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az Európai Unió zászlaja tükröződik az Európai Bizottság épületének ablakain Brüsszelben 2020. december 19-én. Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó - vagyis nem egészen két hét múlva lejáró - átmeneti időszak kezdődött el azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Mindeddig azonban nem sikerült megállapodást elérni.
Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Elgördült a német alkotmánybírósági akadály az EU helyreállítási alapja elől

A testület elutasította az EU helyreállítási alapjával szembeni jogi kereseteket, ezzel gyakorlatilag megnyílt az út a Bizottság kötvénykibocsátása és az európai stimulus gyakorlatba történő átültetése előtt.

A Portfolio felidézi, EU vezetői tavaly nyáron állapodtak meg egy 750 milliárd eurós csomagból, amelynek egy részét vissza nem térítendő támogatásként, többi részét kölcsönként fizetnék ki a tagállamoknak. Az új források bevonásához az Európai Bizottság kötvényeket bocsátana ki, valamint új, közös európai adónemeket vetne ki.

A német alkotmánybíróság vizsgálta, hogy az intézkedés összhangban van-e a német joggal, szerdai döntésében viszont

nem adott helyt az EU helyreállítási alapját támadó jogi keresetnek.

Az aktivista német testület – amely korábban az EU eszközvásárlási programját a német törvényekkel összeegyeztethetetlennek találta – így nem gördített akadályt a program elindítása elé.

A döntést még ratifikálnia kell a nemzeti parlamenteknek. Ha ezt megtörténik, akkor 2058-ig a nemzeti hozzájárulást a tagállamok bruttó nemzeti termék 2 százalékára lehet emelni, amely a német alkotmánybíróság szerint nem jelent problémát. A testület közleménye itt olvasható.

Az EU helyreállítási alapját az AfD nevű euroszkeptikus párt támadta meg, az ő beadványukra a német alkotmánybíróság március óta vizsgálta a javaslatot. A taláros testület 8 tagja közül 7 nem emelt kifogást a helyreállítási alap ellen.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×