eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésről (INF) Brüsszelben 2019. július 5-én, miután a katonai szövetség nagyköveti szintű megbeszélését folytatott az Oroszország Tanáccsal.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Aggódik a NATO a kelet-ukrajnai harcok miatt

Kijev szerint csak az lehet a megoldás, ha az ország csatlakozik a katonai szervezethez.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár telefonon felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és kifejezte aggodalmát az orosz haderőnek az ukrán határ menti aktivitásának erősödése és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus kiéleződése miatt.

A kijevi Egyesített Erők Parancsnokságának kedd reggeli jelentése szerint az "orosz szakadár" erők tűzszünetsértése következtében újabb két ukrán katona vesztette életét a Donyec-medencei fronton. Mindkettő lőtt sérülésbe halt bele.

"Felhívtam Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy kifejezzem komoly aggodalmamat az orosz katonai tevékenységek miatt Ukrajna határainál, valamint a tűzszünet megsértése miatt. A NATO határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Továbbra is fenntartjuk szoros partnerségünket" - írta a főtitkár a Twitteren.

Zelenszkij válaszul - szintén a Twitteren - azt hangsúlyozta, az egyetlen út a háború befejezésére az, ha Ukrajna csatlakozik az észak-atlanti szervezethez, és sürgette, hogy országa kapja meg a NATO-tagsági cselekvési tervet.

"Arra törekszünk, hogy megreformáljuk hadseregünket és védelmi szektorunkat, de önmagában a reformok nem állíthatják meg Oroszországot.

A NATO az egyetlen módja a Donyec-medencei háború befejezésének. Az Ukrajna számára készített NATO-tagsági cselekvési terv (MAP) valódi jelzés lesz az Oroszországi Föderáció számára" - fogalmazott az ukrán elnök.

A kijevi katonai jelentés szerint az "orosz szakadár" erők az elmúlt napban hétszer sértették meg a tűzszünetet a frontvonal több pontján. A célzott támadásokra az ukrán fegyveres erők viszonozták a tüzet. A két katona két különböző helyszínen esett el, az egyik a Donyeck közelében fekvő Avgyijivkánál, a másik a Luhanszk megyei Zolote közelében, ahol mellesleg már végrehajtották a csapatszétválasztást.

A minszki háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - kontaktcsoportban az ukrán küldöttség kedden sürgette, hogy tartson a testület mihamarabb rendkívüli ülést. Az ukrán delegáció vezetője, Leonyid Kravcsuk volt ukrán elnök kérte ehhez az EBESZ támogatását. Az ukrán küldöttség rámutatott arra, hogy az összekötő csoport legutóbbi, március 30-i ülése óta már három ukrán katona halt meg és négy sebesült meg célzott támadások következében a kelet-ukrajnai fronton. Ezenkívül egy polgári személy is sérülést szenvedett a Donyeck megyei Krasznohorivka településen.

"Mindez az Oroszország csapatainak Ukrajna államhatárához közeli csoportosulása példátlan megerősítésével együtt az ukrán politikai vezetés és Ukrajna nemzetközi partnerei körében mély aggodalmat kelt" - tette hozzá az ukrán küldöttség felhívásában.

A napokban már az Európai Unió és az Egyesült Államok is kifejezte aggodalmát az ukrán határ mentén összevont orosz csapatok miatt. Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök március 30-án a kijevi parlamentben beszélt arról, hogy Oroszország a közelmúltban hadgyakorlat leple alatt az orosz-ukrán határ közelébe, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területekre és az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímbe 28 orosz taktikai zászlóaljat vont össze, és még további egységek érkeznek folyamatosan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×