eur:
393.35
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2021. február 9-én. Az Európai Parlament ötvenöt tagja lemondásra szólította fel Borrellt az általuk megalázónak nevezett múlt heti kétnapos moszkvai látogatása miatt. Kijelentették, Borrell Moszkvában nem volt képes megvédeni az EU értékeit és érdekeit, nem állt ki az európai érdekek mellett akkor sem, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyíltan bírálta az EU-t és az Egyesült Államokat.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Valami van az ukrán-orosz határon, az EU nem örül

Aggodalmát fejezte ki vasárnap az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ukrán határ mentén összevont orosz csapatok miatt, és kiállt Ukrajna szuverenitása mellett.

Josep Borrell nem sokkal Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetését követően Twitter-üzenetben szögezte le: az EU határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett, illetve bejelentette, hogy áprilisban az unió külügyminiszterei további megbeszéléseket tartanak ukrán hivatali partnerükkel.

A héten Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök a kijevi parlament rendkívüli ülésén azt közölte, hogy Oroszország nemrég - a közelgő "Nyugat 2021" elnevezésű hadgyakorlat leple alatt - komoly haderőt csoportosított át az ukrán határ közelébe, a brjanszki és a voronyezsi területekre, valamint az általa ideiglenesen megszállt Krím félszigetre.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kifejtette, hogy március 30-i adatok szerint jelenleg az orosz-ukrán határ mentén, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területeken és az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímben 28 orosz taktikai zászlóalj tartózkodik. Ukrán értesülés szerint a Krímbe hamarosan még akár 25 hasonló zászlóalj érkezése várható, ami már - szavai szerint - összességében komoly veszélyt jelent az ukrán állam biztonságára.

Kreml-válasz

Az orosz hadsereg orosz területen való mozgásának nem kellene aggodalmat keltenie, mert Oroszország nem jelent fenyegetést más országokra - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

"Az orosz hadsereg olyan irányban mozog orosz területen, amilyenben szükségesnek tartja, olyan formában, amilyenben szükségesnek tartja az országunk hathatós védelmének szavatolására" - hangoztatta a szóvivő azzal kapcsolatban, hogy Moszkva csapatokat vezényelt a délkelet-ukrajnai szakadár területekkel határos Rosztov megyébe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×