eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Terroristának minősítette Fehéroroszország Szvjatlana Cihanouszkaját

És egy másik fehérorosz ellenzéki vezetőt is.

Az Állambiztonsági Szolgálat (KGB) azon listájára, amely az állítólagos terroristákat tartalmazza, felkerült Szvjatlana Cihanouszkaja és Paval Latuska, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja, egykori oktatási miniszter mellett még több mint egy tucat ember került fel.

A KGB közlése szerint a nyomozati részleg büntetőeljárást indított terrorcselekmények előkészítésének a vádjával a BYPOL nevű szervezet tagjaival szemben a 2021. március 25-én Minszk, illetve Bariszav városokban egy bizonyos V. A. Malejcsuk által megkísérelt merényletekkel összefüggésben. Az Állambiztonsági Szolgálat állítása szerint megállapítást nyert, hogy a szervezet tevékenységével kapcsolatba hozható Cihanouszkaja és Latuska, illetve külföldön tartózkodó további tizenöt fehérorosz állampolgár.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint BYPOL a biztonsági szervek jelenleg külföldön élő, ellenzéki beállítottságú tagjaiból áll, és szoros kapcsolatban van az ellenzéki vezető Koordinációs Tanácsával.

A fehérorosz ügyészség hétfőn indított nyomozást terrorcselekmény előkészítésének gyanújával Cihanouszkaja ellen, és utasította a KGB-t, hogy szervezze meg a nemzetközi kutatást a volt elnökjelölt és társai után.

Andrej Sved főügyész aznap arról számolt be, hogy egyes személyek a múlt héten a főváros és más városok területén robbantásokat és gyújtogatásokat próbáltak meg elkövetni.

Cihanouszkaja a szomszédos Litvániába menekült az augusztus 9-i, vitatott tisztaságú elnökválasztás után, és lemondásra szólította fel Aljakszandr Lukasenka elnököt.

A 66 éves Lukasenka közel 27 éves elnöksége legnagyobb kihívásával néz szembe, a választás óta, amelyen őt hirdették ki hivatalosan győztesnek a szavazatok 80,1 százalékával, és amelynek az eredményét sem a fehérorosz ellenzék, sem az Európai Unió nem ismeri el.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×