INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

ukrajna

szankció

állam

vagyon

hűtlen kezelés

Rosztov-na-Donu, 2016. november 25.Viktor Janukovics volt ukrán elnök sajtótájékoztatót tart a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban 2016. november 25-én. Az Oroszországba menekült volt államfő kijelentette, hogy meg kell őrizni Ukrajna területi egységét, de a Donyec-medencei konfliktus addig nem oldódik meg, amíg a régió nem kap széleskörű autonómiát. (MTI/EPA/Alekszandr Blotnyickij)

Fenntartják az ukrán állami vagyon hűtlen kezelése miatt bevezetett szankciókat

Infostart / MTI

Az Európai Unió Tanácsa egy évvel, 2022. március 6-ig meghosszabbította az ukrán vagyoni eszközök befagyasztását olyanok esetében, akikről megállapítható, hogy felelősség terheli őket az állami vagyon hűtlen kezelése vagy az állami vagyonban veszteséget okozó hivatali visszaélés miatt – közölte az uniós tanács.

Az Európai Unió 2014 márciusában döntött úgy, hogy befagyasztja az ukrán állami vagyon hűtlen kezeléséért felelősök vagyoni eszközeit. A szankciós listán jelenleg hét ember szerepel.

Az intézkedések olyan személyek - többek között Viktor Janukovics korábbi elnök - vagyonának befagyasztásából állnak, akikkel szemben ukrán közpénzek elsikkasztása miatt vizsgálat folyik. Egy érintett esetében az uniós tanács szeptember 6-ig hagyta érvényben a szankciók hatályát, két esetben pedig nem hosszabbította meg a korlátozó intézkedéseket - tájékoztattak, további részleteket nem közölve. Hozzátették: a döntést az intézkedések éves felülvizsgálata alapján hozták meg.

A tanácsi közlemény szerint a szankciók az Európai Unió rendelkezésére álló azon eszközök közé tartoznak, amelyek a közös kül- és biztonságpolitikai célkitűzések - a béke és a demokrácia biztosítása, valamint a jogállamiság, az emberi jogok és a nemzetközi jog tiszteletben tartása - megvalósítását segítik elő. Szankciók kivetésére mindig egy átfogó szakpolitikai megközelítés részeként kerül sor.

Az uniós szankciók célja az, hogy változást idézzenek elő a szankciókkal sújtott ország, szervezetek vagy személyek által folytatott politikában, illetve tevékenységben.

Nyitókép: MTI/EPA/Alekszandr Blotnyickij
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018