eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: UNICEF/Frank Dejo

UNICEF: most van itt a vakcinaadományozás ideje

A szervezet vakcinaprogramjának vezetője, Robin Nandy úgy véli: a fejlett országoknak azelőtt kellene adományozniuk a rendelkezésükre álló oltásmennyiségből a fejlődő országok számára, mielőtt teljes lakosságukat immunizálják.

Egy ország sincs biztonságban, amíg nincs minden ország biztonságban - vélekedik Robin Nandy, aki a Sky Newsnak adott exkluzív interjút. A globális szolidaritás pillanatának kellene lennie a mostaninak, nem pedig a vakcinanacionalizmusénak, fogalmazott az ENSZ ügynökségének vakcinákért felelős programvezetője. Nandy csapatának feladata a COVAX által biztosított oltásmennyiség koordinációja és elosztása.

"Sok fejlett ország írt alá szerződést a teljes lakosságának immunizálásához szükségesnél háromszor, négyszer nagyobb mennyiségű oltás megvásárlására. Teljes lakosságok átoltása azelőtt, hogy egyenlőség alakulhatna ki az immunizáció terén, rizikót jelent a magas átoltottságú országok számára is. Nem feledkezhetünk meg a közepes és alacsony jövedelmű országokról sem" - fogalmazott, és hozzátette: frusztráló a tudat, hogy az USA, Nagy-Britannia és az EU széles körben oltat, miközben a szubszaharai Afrikának egyáltalán nem jutott vakcina.

Lemarad a fejlődő világ

A COVAX célja az, hogy ezek az országok is oltáshoz juthassanak: ha valahol nincs elegendő pénz vagy megfelelő tárgyalási pozíció ahhoz, hogy mihamarabb szerződést tudjanak aláírni egy nagy gyártóval, a kezdeményezés segíteni igyekszik.

A Sky News elemzése szerint egy, a fejlődő világban beadott oltásra jelenleg 23, gazdag országban beadott vakcina jut.

Nandy, aki maga is epidemiológus, felhívta a figyelmet arra, hogy egy új oltás bevezetése általában évekbe telik a fejlett országokban, és még további évekbe a harmadik világban. A mostani helyzet, amelyben gyakorlatilag ugyanakkor szeretnénk beoltani ugyanazzal a vakcinával mindenkit a világon, példa nélkül való.

Kettős kihívás

A szakértő szerint a fejlődő országok lakosságának ötödét tudják még idén a COVAX biztosította védőoltásmennyiséggel immunizálni. Az időseket, a veszélyeztetetteket és az egészségügyben dolgozókat priorizálják az oltandók körében. Az UNICEF békeidőben is kétmilliárd vakcinát oszt szét 200 országban, de ez a kihívás kétszeresét jelenti ennek a mennyiségnek.

A szakértő szerint nem beszélünk még eleget arról, milyen elosztási és szállítási, valamint beadási problémák merülnek fel a fejlődő országban a koronavírus elleni vakcinák kapcsán, nem is beszélve a sok félrevezető információ terjedéséről. Kihívás ugyanakkor, hogy a koronavírus elleni immunizálással párhuzamosan

a csecsemő- és gyerekkori oltások rendszerét se hanyagolják el

- tavaly 20 millió gyermek nem kapta meg esedékes oltását a pandémia miatt, de az egyik közegészségügyi krízis megoldásával nem teremthetünk másikat.

Sokan elégedetlenek

Mexikó is felemelte szavát azzal kapcsolatban, amilyen egyenlőtlenül oszlanak el a vakcinák a világon: a CNN tudósítása szerint az ENSZ-nél terveznek panaszt tenni az ügyben. Az ország 230 millió adagnyi oltásról írt alá szerződéseket különböző gyártókkal, de csak 750 ezer adagot sikerült eddig beadnia lakosai egy részének. Véleményük szerint Latin-Amerika és a Karib térség is jelentős lemaradásban van immunizáció terén a fejlett országokhoz képest. A régió a második negyedévben 35 millió adagot kap a COVAX készletéből, de félmilliárd ember immunizálására ez csak csepp a tengerben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×