INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

koronavírus

covid-19

oltás

vakcina

unicef

UNICEF: most van itt a vakcinaadományozás ideje

UNICEF: most van itt a vakcinaadományozás ideje

Infostart

A szervezet vakcinaprogramjának vezetője, Robin Nandy úgy véli: a fejlett országoknak azelőtt kellene adományozniuk a rendelkezésükre álló oltásmennyiségből a fejlődő országok számára, mielőtt teljes lakosságukat immunizálják.

Egy ország sincs biztonságban, amíg nincs minden ország biztonságban - vélekedik Robin Nandy, aki a Sky Newsnak adott exkluzív interjút. A globális szolidaritás pillanatának kellene lennie a mostaninak, nem pedig a vakcinanacionalizmusénak, fogalmazott az ENSZ ügynökségének vakcinákért felelős programvezetője. Nandy csapatának feladata a COVAX által biztosított oltásmennyiség koordinációja és elosztása.

"Sok fejlett ország írt alá szerződést a teljes lakosságának immunizálásához szükségesnél háromszor, négyszer nagyobb mennyiségű oltás megvásárlására. Teljes lakosságok átoltása azelőtt, hogy egyenlőség alakulhatna ki az immunizáció terén, rizikót jelent a magas átoltottságú országok számára is. Nem feledkezhetünk meg a közepes és alacsony jövedelmű országokról sem" - fogalmazott, és hozzátette: frusztráló a tudat, hogy az USA, Nagy-Britannia és az EU széles körben oltat, miközben a szubszaharai Afrikának egyáltalán nem jutott vakcina.

Lemarad a fejlődő világ

A COVAX célja az, hogy ezek az országok is oltáshoz juthassanak: ha valahol nincs elegendő pénz vagy megfelelő tárgyalási pozíció ahhoz, hogy mihamarabb szerződést tudjanak aláírni egy nagy gyártóval, a kezdeményezés segíteni igyekszik.

A Sky News elemzése szerint egy, a fejlődő világban beadott oltásra jelenleg 23, gazdag országban beadott vakcina jut.

Nandy, aki maga is epidemiológus, felhívta a figyelmet arra, hogy egy új oltás bevezetése általában évekbe telik a fejlett országokban, és még további évekbe a harmadik világban. A mostani helyzet, amelyben gyakorlatilag ugyanakkor szeretnénk beoltani ugyanazzal a vakcinával mindenkit a világon, példa nélkül való.

Kettős kihívás

A szakértő szerint a fejlődő országok lakosságának ötödét tudják még idén a COVAX biztosította védőoltásmennyiséggel immunizálni. Az időseket, a veszélyeztetetteket és az egészségügyben dolgozókat priorizálják az oltandók körében. Az UNICEF békeidőben is kétmilliárd vakcinát oszt szét 200 országban, de ez a kihívás kétszeresét jelenti ennek a mennyiségnek.

A szakértő szerint nem beszélünk még eleget arról, milyen elosztási és szállítási, valamint beadási problémák merülnek fel a fejlődő országban a koronavírus elleni vakcinák kapcsán, nem is beszélve a sok félrevezető információ terjedéséről. Kihívás ugyanakkor, hogy a koronavírus elleni immunizálással párhuzamosan

a csecsemő- és gyerekkori oltások rendszerét se hanyagolják el

- tavaly 20 millió gyermek nem kapta meg esedékes oltását a pandémia miatt, de az egyik közegészségügyi krízis megoldásával nem teremthetünk másikat.

Sokan elégedetlenek

Mexikó is felemelte szavát azzal kapcsolatban, amilyen egyenlőtlenül oszlanak el a vakcinák a világon: a CNN tudósítása szerint az ENSZ-nél terveznek panaszt tenni az ügyben. Az ország 230 millió adagnyi oltásról írt alá szerződéseket különböző gyártókkal, de csak 750 ezer adagot sikerült eddig beadnia lakosai egy részének. Véleményük szerint Latin-Amerika és a Karib térség is jelentős lemaradásban van immunizáció terén a fejlett országokhoz képest. A régió a második negyedévben 35 millió adagot kap a COVAX készletéből, de félmilliárd ember immunizálására ez csak csepp a tengerben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: UNICEF/Frank Dejo
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018