eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin
Koronavírus-vizsgálathoz vesz mintát egy védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozó egy autósoknak felállított prágai vizsgálati ponton 2021. február 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Összeomlás szélén a cseh kórházi ellátás, miközben a gazdaság nyitást akar

Csütörtök reggel a cseh kórházak intenzív osztályán már csak 14 százaléknyi férőhely volt. Az egészségügyi miniszter arról nyilatkozott, hogy a betegellátásban „hamarosan” külföldi segítségre szorulhatnak.

Csehországban pillanatnyilag Portugália után a második legnagyobb az európai megbetegedési arány, és csütörtökön újabb 1227 súlyos esetet fogadtak a kórházakban, ami rekord a korábbi adatokhoz képest.

Prágában különösen aggasztónak tartják a brit variáns terjedését, ami egyébként a német egészségügyi hatóságokat is arra késztette, hogy erőteljesen támogassák a cseh-német határszakasz átmeneti lezárását.

Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter szerint mostantól a cseh ellátásban bármikor arra kényszerülhetnek, hogy a súlyosabb betegeknél külföldi kezelésért folyamodjanak. Az orvosi kamara elnöke, Milan Kubek mindezek alapján is kommentálta felháborodottan azt a kormányzati szándékot, hogy hétfőtől részleges és fokozatos nyitást kezdenének az eddigi járvány-bezártsághoz képest.

„Olyan ez, mintha a fal felé robogva a fék helyett a gázra taposnánk”

– idézte a cseh rádióban elhangzott nyilatkozatot a brit Guardian.

A nyitást amúgy a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szorgalmazta erőteljesen. Karel Havlíček szerint tovább egyszerűen nem halasztható egyes boltok, áruházak „szigorú feltételek melletti” megnyitása, különben mind az ellátásban, mind a gazdaság működésében kezelhetetlenné válhat a helyzet.

Ugyanezzel az érveléssel fordult Németországban levéllel a német kis- és közepes vállalkozások szövetségi szervezete (BVMW) Peter Altmaier gazdasági miniszterhez. A szövetség szerint gazdaságilag fenntarthatatlanná vált a bezárkózás, mert az most már

„nagyobb kárt okoz a gazdaságnak, mint amekkora előnyt jelentett az egészségügyben”.

A BVMW ezért minimum a bezárkózásból történő kilépés fokozatos menetrendjét szeretné hamarosan látni, és mielőbbi (német szövetségi) „gazdasági csúcs” összehívását szorgalmazták az ország gazdasági, politikai és egészségügyi szervezetei között.

Csütörtökön Németországban is rekordszámú megbetegedést regisztráltak: 10 207 új Covid-fertőzést észleltek, szemben a szerdai 9598-cal, és az egy héttel korábbi 9928-cal.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×