eur:
394.39
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kamionok állnak sorban a hegyeshalmi határátkelőhelyhez vezető autópályán, az ausztriai Lajtabruck (Bruck an der Leitha) közelében 2020. március 18-án. Az új koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására a magyar kormány lezárta a személyforgalom előtt a határokat, de a teherforgalmat nem korlátozta.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Észbontó káoszt hoz, hogy a kamionosoknak is kell a friss negatív teszt

A magyar kamionok veszteglését a német-cseh határon az idézte elő, hogy a már úton lévő kamionosokra is kiterjedt a hirtelen jött rendelkezés.

Magyar kamionok vesztegelnek Európa-szerte, a több országban türelmi idő nélkül bevezetett új járványügyi szabályok miatt.

Mivel számos határon már csak 48 óránál nem régebbi koronavírusteszttel lehet átlépni, 40-50 kilométeres kocsisorok alakultak ki.

Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szóvivője szerint az új rendelkezések az ellátást is veszélyeztetik, ezért a kormányhoz fordultak.

"Dominóelv-szerűen a németországi határoktól visszafelé kezdődött el a kamionsorok kialakulása,

tekintettel arra, hogy Németország volt az első, amely a magas kockázatú területekkel kapcsolatban korlátozásokat vezetett be, már nem csak regisztráláshoz kötve a belépésüket, hanem egy 48 óránál nem régebbi teszthez is" - részletezte Árvay Tivadar.

A helyzetre reagálva Csehország már 36 órás kötelezettséget írt elő a Szlovákia felől érkezőkre, ebből következik, hogy ha ez a lánc tovább folytatódik, akkor ez a korlátozás is "láncreakcióba" lép.

"Ebben a pillanatban a probléma nyilván a német-cseh-határon jelentkezik, illetve Ausztria azon határátkelőin, ahol nagy számú kamiont kell visszatartani, és akár a helyszínen tesztelni a vezetőket. Az olasz és a német viszonylatban is probléma ez, több tíz kilométeres kamionsorokról beszélünk" - sorolta.

Elsősorban a villámgyors bejelentés volt az, ami miatt a cseh-német határon magyar kamionok kezdtek hosszasan vesztegelni; már úton lévő járművekre is hirtelen előírták a tesztkötelezettséget, ők mind várni kényszerültek. De - mint Árvay Tivadar folytatta -

aki most szerez be Magyarországon antigénteszt-eredményt egy akkreditált laborban, és Németországba elindul, már nem tud belépni az országba, mert letelik a 48 óra,

arról már nem is beszélve, hogy vezetési szabályok és kötelező pihenőidő is van.

Szerinte egyébként nem életszerű az az aggály, hogy a gépkocsivezetők hurcolják körbe a járványt, az olasz-osztrák határon 850 gyorstesztből mindössze egy lett pozitív - arról nem is beszélve, hogy a határon létrehozott tesztsátrakban is hosszú sorokban ácsorognak sok-sok órát a kamionsofőrök, akik most a külügyhöz fordulnak segítségért.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×