eur:
393.91
usd:
369.52
bux:
65718.24
2024. április 23. kedd Béla
Ausztriából érkező teherautót irányít ellenőrző ponthoz egy rendőr az A 93-as autópályán, a német határon, Kiefersfelden térségében 2021. február 15-én. Az előző nap lépet hatályba az a német rendelkezés, amely a koronavírus-járvány miatt szigorítja a belépést az osztrák Tirol tartományból.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Matthias Balk

Már a schengeni rendszert féltik a határzárások miatt

Levélben emlékeztette Brüsszel a tagállami kormányokat az állam- és kormányfők azon tavalyi elvi megállapodására, amelyben szükségesnek ismerték el a javak és emberek szabad mozgásának a fenntartását.

Miután az elmúlt napokban Németország határellenőrzést rendelt el a cseh és az osztrák határainak egyes szakaszain – miközben Berlinben hasonlót fontolgatnak a német–francia határon is –, immár kilencre nőtt azon Schengen-tagországok száma, amelyek részleges határellenőrzést vezettek be, felfüggesztve ezzel egyes helyeken a szabad határátlépést szavatoló rendszer működését.

A kilenc országból csak nyolc EU-tag, a kilencedik – Norvégia – az EU útlevélmentes rezsimjéhez csatlakozott csupán. A nyolc tagállam: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Magyarország, Németország, Spanyolország.

Brüsszelben növekvő aggodalommal nézik a szabad mozgást biztosító Schengen-övezet de facto szűkülését, amiben egyaránt látnak azonnali – lakossági ellátásban és a termelés folyamatosságának fenntartásában – jelentkező veszélyeket, illetve általános, rendszer szintű károkozást, utalva általában a Schengen-rendszer – mint fontos EU-integrációs vívmány és eszköz – fenntarthatóságának az esetleges aláásására.

Szerdán ezért Didier Reynders európai bizottsági alelnöke és Ylve Johansson belügyi EU-biztos közös levélben szorgalmazta a tagállamokat, hogy

kerüljék az „aránytalan”, valamint az egységes belső piac zavartalan működését veszélyeztető intézkedéseket.

Az „aránytalanság” kérdése amúgy Belgiumban immár jogi, bírósági kérdéssé is vált, miután két olyan belga család, amelynek más EU-országban is van állandó bejegyzett lakhelye, mentességért folyamodott az ügyben illetékes belga hatósághoz, esetüket pedig azóta precedens értékű ügyként kezeli a belga média.

A két család jogi képviselői azzal érvelnek, hogy a belga kormány által februárra elrendelt utazási tilalom – ami csak igazolhatóan indokolt esetben engedélyezi az ország elhagyását, de ebbe értelemszerűen nem tartozik bele például a turizmus vagy családlátogatás – ellentmond az EU alapszerződéséhez tartozó alapjogi chartájában rögzített személyek szabad mozgása alapelvnek.

Az ettől való eltérés csupán rendkívüli esetben lehet megengedett, és akkor is az igazolható kockázattal arányban álló mértékben. A kifogással élő családok szerint a jelen belga intézkedés meghaladja az arányosság elvét.

Bizottsági részről egyelőre csupán „megfigyelőként” követik a belga ügyet, nem lévén közvetlen beavatkozási lehetőség közösségi szintről, amelyik eseti alapon, behatárolt és kivételes jelleggel elviekben megengedi, hogy valamely tagország felfüggessze „Schengen” alkalmazását. Tekintve azonban, hogy ezzel a lehetőséggel immár a tagok harmada él, Brüsszelben szükségesnek érezték a potenciálisan káros következményekre is felhívni a figyelmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×