eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond Brüsszelben 2020. október 14-én. A Bizottság elnöke az új Európai Bauhaus nevű programról beszélt, melynek célja az épületek felújítása, ugyanakkor az energiaköltségek és a kibocsátás csökkentése.
Nyitókép: MTI/Reuters/AP/Yves Herman

Az EU nagybevásárlást csinál az egyik vakcinából

Ursula von der Leyen bejelentette, hogy új program létrehozásával gyorsítják fel a járványok elleni védekezést.

Az Európai Bizottság további 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről kötött megállapodást az amerikai Moderna biotechnológiai vállalattal – közölte az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.

Az Európai Bizottság november elején hagyta jóvá a Moderna vállalattal kötött oltóanyag-beszerzéséről szóló első szerződést, amely összesen 160 millió adag koronavírus elleni oltóanyag megvásárlását teszi lehetővé az unió számára.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a Modernával kötött második szerződés értelmében a brüsszeli testület 2021-ben és 2022-ben további 150-150 millió adag oltóanyagot vásárolhat a tagállamok nevében. Az új szerződés lehetőséget biztosít arra is, hogy az unió az oltást alacsonyabb és közepes jövedelmű országoknak adományozza, vagy átirányítsa más európai országokba – közölték.

Részben a mutációk miatt indul a HERA Incubator

Ursula von der Leyen arról is beszélt, hogy az EU új program létrehozásával gyorsítja fel a koronavírus-járvány elleni védekezést.

Az új típusú koronavírus és mutációi elleni fokozottabb védekezést célzó,

HERA Incubator nevű program a felkészültség növelésére, az új vírusmutációk ellen is hatékony vakcinák fejlesztésére és a gyártási kapacitás bővítésére összpontosít

– közölte.

A bizottsági elnök elmondta, az egészségügyi vészhelyzetben a reagálást segítő, nemrégiben bejelentett uniós hatóság (HERA) biovédelmi rendszerére épülő program a tervek szerint az unióban és a világ más részén dolgozó kutatókat, biotechnológiai vállalatokat, gyógyszergyártókat és illetékes állami hatóságokat fogja össze a koronavírus és új változatainak azonosítására. Ösztönözni fogja az új vakcinák kifejlesztését, gyorsítani az oltóanyagok jóváhagyási folyamatát és biztosítani a gyártási kapacitás folyamatosságát és növelését – tette hozzá.

A jövőbeni egészségügyi válságokra való felkészülést segítő HERA biovédelmi rendszer a tervek szerint hosszú távon kiszámítható finanszírozást nyújt majd az élvonalbeli technológiai vállalatoknak, és összekapcsolja azokat például az Európai Gyógyszerügynökséggel vagy az Európai Bizottsággal. Célja a jobb felkészültség elérése, a gyógyszeripari szereplőkkel folytatott közös munka javítása, valamint a koronavírus-járványhoz kapcsolódó kihívások kezelése.

A felkészültség fokozását segítő program egyebek mellett

mintegy 225 millió euró uniós finanszírozást biztosít a vírusmutációkat kimutató új típusú tesztek kidolgozására, a genetikai variánsok kutatásának támogatására,

illetve az adatcsere javítására. A HERA program állandó struktúrát biztosít az esetleges kockázatok modellezéséhez, a globális felügyelethez, a gyártási kapacitás rugalmasságának fenntartásához, összehangolásához és fokozásához, az ellátási láncot fenyegető kockázatok feltérképezéséhez, valamint az oltások és gyógyszerek kutatásához és fejlesztéséhez - tették hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×