INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

koronavírus

covid-19

oltás

vakcina

mutáció

usa

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot és arcpajzsot visel egy tanuló Katmanduban 2020. november 26-án. Nepálban 2020. március 19-étől kezdve internetes oktatásra tértek át az iskolák, de van olyan tanár, aki szigorú járványügyi szabályok betartása mellett órákat tart azoknak a gyerekeknek, akik nem tudnak részt venni az online oktatáson. A gyerekek a védőmaszkot és az arcpajzsot ingyen kapják.

Most hét új amerikai vírustörzsről érkezett hír

Infostart

Amerikában hét új variánst fedeztek fel, melyek tavaly nyár óta terjednek az országban.

Egy szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmány szerzői számoltak be a hét variáns felfedezéséről, hozzátéve, nem meglepő, hogy csak most szereztek tudomást azok létezéséről. Mind a hét törzsben megtalálható ugyanaz a mutáció, arról azonban korainak tartották beszélni, hogy ennek milyen jelentősége lehet, számolt be az ABC News.

A variánsok közt akad olyan, amely Dél-Kaliforniában jelent meg, de San Francisco Bay Area körzetében és az ország középnyugati részén is keletkezett mutáns törzs. Az egyszerűség érdekében a variánsoknak a kutatók madarak neveit adták, hogy egyszerűbb legyen azokat megkülönböztetni egymástól, a viharok elnevezéséhez hasonlatos rendszerrel élve, így poszátáról, fürjről vagy pelikánról írnak, amikor az egyes variánsokat említik. Véleményük szerint is számos további új törzs megjelenése várható a közeljövőben a vírus továbbterjedésével.

„Minden RNS-vírus mutálódik. A legtöbb mutáció jelentéktelen, de bizonyos kulcsfontosságú mutációk képesek új variánst előállítani”

- mondta Todd Ellerin, a South Shore Health fertőző betegségekért felelős igazgatója. "Az Egyesült Államokban osztódik a legtöbbször a vírus és itt a legnagyobb az esetek száma a világon, ezért a vírusok nagy változatosságára számíthatunk" - tette hozzá.

Az megnyugtató, hogy a frissen felfedezett hét variáns a kutatók szerint nem hat majd az oltásokra, viszont azzal kapcsolatosan, hogy fertőzőbbek-e a korábbiaknál, további kutatásokra van még szükség. Nemcsak azért fogják figyelni az amerikai törzseket, hanem azért is, mert

segíthetnek megérteni azt, miért úgy mutálódik a koronavírus, ahogyan azt tapasztaljuk.

"Ez a hét változat azért jelentős, mert úgy tűnik, hogy mindegyikük ugyanazt a specifikus mutációt produkálta a tüskefehérjében, egymástól függetlenül - ezt a jelenséget konvergens evolúciónak nevezik" - mondja Amesh A. Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető tudósa.

A konvergens evolúció akkor következik be, amikor az élőlények egymástól függetlenül hasonló tulajdonságokat fejlesztenek: például a fogazott bálnák és a denevérek is hanghullámok segítségével érzékelnek tárgyakat a térben, de ezt egymástól függetlenül érték el. Az, hogy most a vírus esetében is tapasztaljuk ezt, arra utal, hogy a mutáció valamiféle előnyt jelent az új törzsek számára.

"Minél kevésbé kontrollált az osztódás, annál valószínűbb az új variánsok keletkezése. Mihamarabb vissza kell szorítanunk a vírus terjedését távolságtartással, maszkviseléssel, a tömeg elkerülésével és hasonló intézkedésekkel - mondja Ellerin, aki szerint az oltás szerepe is felértékelődik ebben a helyzetben: minél gyorsabban minél több embert kell beoltani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Narendra Sresztha
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018