eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Aláírás előtt áll az EU újabb vackinamegrendelése, ezúttal a Novavaxszal

Már a héten, legkésőbb jövő héten aláírja hetedik oltóanyag-megrendelését az Európai Unió, ezúttal egy amerikai vakcinagyártóval.

A megelőző tárgyalások szerint 100 millió adag vakcina megrendeléséről és további 100 millió feltételes lekötéséről lehet majd szó – jelentette egy, a tárgyalásokban részt vevő, névtelenséget kérő EU-forrásra hivatkozva a The Guardian.

Az EU és az amerikai gyártó képviselői tavaly decemberben jutottak előzetes megállapodásra a lehetséges mennyiségről. A tényleges megrendelés formalizálása a napokban esedékes, miután még „bizonyos jogi részleteket” rögzítenek.

A leendő újabb vakcinatípust Európában még tesztelik, de az eddigi brit eredmények

89,3 százalékos hatékonyságot

mutatnak, és amit különösen fontosnak ítélnek uniós körökben, hogy a Novavax-szer eredményessége „csaknem ugyanilyen arányú” védettséget mutatott a Covid-19 sokkal agresszívabban terjedő brit variánsával szemben is.

Az EU eddig 2,3 milliárd adag oltóanyagot vásárolt hat gyártótól: az AstraZenecatól, a Johnson & Johnsontól, a Pfizer-BioNTechtől, a CureVactól, a Modernától és a Sanofi-GSK-tól.

Mindezek mellett, miután két, már lekötött oltóanyag – a Pfizer és az AstraZeneca – kapcsán is „átmeneti” kapacitásproblémákat jeleztek a gyártók, csökkentve egyúttal a tényleges szállítási mennyiséget az első negyedévre, EU-oldalon intenzív előkészületek történtek olyan pótlólagos gyártási kapacitások megteremtésére, amellyel

kiválthatók lehetnek a jövőben hasonló szállítmánykiesések.

Németországban ennek eredményeként a BioNTech lényegében készen áll a Pfizer gyártásának a európai bővítésére.

Megfigyelők ugyanakkor megjegyzik, hogy a meglévő rendelések körében még nehézségeket vetíthet előre, hogy az amerikai Johnson & Johnson ragaszkodik hozzá, hogy az amúgy Európában készülő termékét Amerikában töltsék ampullákba, így előbb az egész szállítmány az Egyesült Államokba kell vinni, mielőtt újbóli visszaszállítással az európai megrendelő kezébe kerülhet.

A közmúltban az Európai Parlament – okulva az AstraZeneca esetében szerzett rossz tapasztalatokból – levélben szorgalmazta az Európai Bizottságnál, hogy mindenképpen teremtsenek jogi garanciákat arra, hogy az európai készítmények valóban a lehető leghamarabb visszakerülnek majd európai területre.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×