eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a 15. Bledi Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián 2020. augusztus 31-én.
Nyitókép: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Török vakcina hazai használatát vizsgálhatnák magyar szakemberek

Törökország, a járványhelyzettől függően, örömmel fogadná a saját fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinája tesztelésének harmadik, klinikai fázisában Magyarország szakmai és tudományos együttműködését - jelentette ki Szijjártó Péter Ankarában, Fahrettin Koca török egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélése után.

A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: Ankara kezdeményezése fontos lehetőséget kínál a magyar szakemberek számára ahhoz, hogy megvizsgálják, alkalmazható-e az oltóanyag a Magyarországon engedélyezett koronavírus elleni védőoltások mellett.

Törökországban 16 oltóanyag fejlesztése zajlik, amelyek közül a legelőrehaladottabb állapotban lévő tesztelése hamarosan a második klinikai fázisba ér, három-négy hónap múlva pedig a harmadik fázis is megkezdődhet - emlékeztetett Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta: egyelőre nincs szakmai konszenzus arról, hogy a beadott oltások milyen hosszan jelentenek védettséget, így a következő esztendőkben folyamatosan a megfelelő mennyiségben és minőségben kell rendelkezésre állnia hatásos és biztonságos oltóanyagnak, valamint minden együttműködési lehetőséget meg kell vizsgálni.

Törökország azon túl, hogy orosz oltóanyag gyártására készül, több tízmillió kínai oltóanyagot vásárolt. Hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni, hogy a korábban Nyugaton lesajnált orosz vagy kínai oltóanyagok kapcsán ma már Nyugat-Európában is egyre inkább támogató, de legalábbis várakozó álláspontot foglalnak el.

Szijjártó Péter közölte azt is: egyetértettek a török egészségügyi miniszterrel abban, hogy a világjárvány egészségügyi megoldását kizárólag az oltóanyag jelenti.

A külgazdasági és külügyminiszter előzőleg Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszterrel és Mustafa Varank ipari és technológiai miniszterrel is megbeszélést folytatott.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×