eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. február 2-án. Az intézményben folytatódott az egészségügyi dolgozók második oltása.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Megvan a COVAX oltáselosztási listája

Közzétette szerdán a védőoltások méltányos elosztása érdekében létrehozott COVAX kezdeményezés azoknak az országoknak a listáját, amelyek júniusig részesülnek a koronavírus ellen általuk biztosított vakcinákból. Az első kedvezményezettek között van Észak-Korea, Algéria, a Gázai övezet, India és Monaco.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére a kis és közepes jövedelmű országok megsegítésére létrehozott COVAX rendelkezésére álló vakcinamennyiség - mintegy 337,2 millió adag - 145 ország és terület lakossága 3,3 százalékának beoltására elegendő.

"Valamennyi ország várhatóan a lakosság nagyságával arányos adagokat kap, hogy be tudja oltani az elsődleges csoportokat" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Ann Lindstrand, a WHO oltási szakértője sajtótájákoztatóján.

Az első félévben a legtöbb adagot India (97,2 millió), Pakisztán (17,2 millió), Nigéria (16 millió), Indonézia (13,7 millió), Banglades (12,8 millió) és Brazília (10,7 millió) kapja.

Észak-Korea szintén szerepel a listán, és várhatóan 2 millió adag, az Indiai Szérum Intézet (SII) által gyártott AstraZeneca/Oxford védőoltást kap.

Néhány gazdag ország - Dél-Korea, Kanada, Andorra, Monaco, Új-Zéland, Katar és Szaúd-Arábia - is szerepel a listán.

A WHO, a GAVI Vakcinaszövetség, a Bill és Melinda Gates Alapítvány összefogásával megalakított nemzetközi koalíció (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - CEPI) és az UNICEF vezette COVAX 2021 végéig a 190 résztvevő ország lakosságának 20 százaléka részére tervez védőoltást biztosítani.

A COVAX programban a szegény országok pénzügyi támogatása is szerepel, 92 kis és közepes jövedelmű ország felel meg a támogatás feltételeinek.

A COVAX 2021 első negyedévében 1,2 millió adag Pfizer/BioNTech oltást kíván 20 ország rendelkezésére bocsátani, további szerződések lehetőségét fenntartva. A további Pfizer/BioNTech vakcinák a második negyedévben és azt követően állnak majd rendelkezésre, a GAVI és Pfizer/BioNTech által 40 millió adagra aláírt előzetes szerződés értelmében.

Ezek a tervek azonban több tényezőtől függnek, mint például az országok felkészültsége.

A vakcinák kiosztásához a WHO-nak előbb még engedélyezni kell az oltóanyagokat. Eddig az ENSZ egészségügyi szervezete csak a több ország egészségügyi hatósága által már engedélyezett Pfizer/BioNTech oltását hagyta jóvá, az AstraZeneca/Oxford vakcináját még nem.

Miután csak 1,2 millió adag áll rendelkezésére a Pfizer/BioNTech vakcinájából az első negyedévben, a WHO-nak és a partnereinek választania kellett a 72 kérelmező ország közül. A választás az egészségügyi dolgozók halálozási aránya, illetve az adott ország felkészültsége alapján történt. A WHO azt is figyelembe vette, hogy az adott országok megkezdték-e már a saját oltási kampányukat.

Ezeket az oltásokat végül a Palesztin Területek (37 440 adag) és tizenhét ország kapja. A legtöbb oltást (országonként 117 ezer adagot) Kolumbia, Peru, Ukrajna, a Fülöp-szigetek, a Dél-afrikai Köztársaság és Dél-Korea kapja.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×