INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

facebook

mianmar

aung szan szú kjí

puccs

Katonai járművek a mianmari fővárosban, Najpjidóban 2021. február 3-án. A mianmari hadsereg 2021. február 1-jén, az új parlament első ülésnapján, katonai hatalomátvételt hajtott végre, és egy éven át tartó szükségállapotot hirdetett azt követően, hogy választási csalásra hivatkozva őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji államtanácsost, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt vezetőjét, és Vin Mjintet, az ország elnökét. Aung Szan Szú Kjí ellen 2021. február 3-án vádat emeltek, mert najpjidói otthonában illegálisan beszerzett és engedély nélkül használt kézi adóvevőket találtak egy razzia során.

Elvágta a fő kommunikációs csatornát a Mianmari katonai kormány

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Mianmarban az új katonai kormányzat csütörtökre felfüggesztette a hozzáférést a Facebook közösségi oldalhoz, miután az országban felgyorsult a hétfői hatalomátvétellel szembeni polgári engedetlenség és tiltakozás a választott polgári kormány és vezetője, Aung Szan Szú Kjí elmozdítása miatt.

A Facebook különösen népszerű a kelet-ázsiai országban, ahol a leváltott kormány közleményeit általában a közösségi médiában hozta nyilvánosságra.

Az internetet használók közlése szerint szerda késő este volt tapasztalható beavatkozás a hálózat működésébe, amit a helyi Telenor mobilszolgáltató egy közleményben is megerősített. A dokumentum szerint a szolgáltatók utasítást kaptak a távközlési minisztériumtól a Facebook ideiglenes blokkolására.

A Telenor közölte, hogy végrehajtja az utasítást, bár aggasztja, hogy ezzel sérti az emberi jogokat. A Facebook egyik szóvivője felszólította a hatóságokat, állítsák helyre a szolgáltatást, hogy az emberek kapcsolatba léphessenek családjukkal, hozzáférhessenek a fontos értesülésekhez.

Rangun, 2021. február 3.
Piros szalagot visel védőruházatán egy egészségügyi dolgozó az előző napokban végrehajtott katonai hatalomátvétel elleni tiltakozás jeléül a ranguni Központi Női Kórház előtt 2021. február 3-án. Egy civil engedetlenségi mozgalom Facebookon közzétett bejelentése szerint Mianmarban hetven kórház egészségügyi személyzete lépett sztrájkba, mert véleményük szerint a katonaság saját érdekeit a koronavírus-járvánnyal küzdő emberek érdekei elé helyezi.
MTI/EPA/Lynn Bo Bo
Piros szalagot visel védőruházatán egy egészségügyi dolgozó az előző napokban végrehajtott katonai hatalomátvétel elleni tiltakozás jeléül a ranguni Központi Női Kórház előtt 2021. február 3-án. Egy civil engedetlenségi mozgalom Facebookon közzétett bejelentése szerint Mianmarban hetven kórház egészségügyi személyzete lépett sztrájkba, mert véleményük szerint a katonaság saját érdekeit a koronavírus-járvánnyal küzdő emberek érdekei elé helyezi. MTI/EPA/Lynn Bo Bo

A megbuktatott kormánypárt, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD), valamint mianmari aktivisták polgári engedetlenségi kampányt kezdeményeztek tiltakozásul a puccs ellen. A mozgalom élén a koronavírus idején nagy tiszteletet kivívó egészségügyiek állnak, akik közölték, hogy nem dolgoznak a katonai kormányzatnak.

Szerda éjszaka a ranguni lakosok "zajos tiltakozásba" kezdtek, az emberek edények és serpenyők összeütögetésével, valamint járművek kürtjeivel keltettek zajt a sötétség leple alatt. Az emberek újra elénekelték azt a dalt, amely korábban a katonai diktatúra elleni 1988-as kudarcot vallott felkelés után is népszerű volt.

Az ország második legnagyobb városában, Mandalajban utcai tüntetést tartottak. A megmozdulás csekély számú résztvevői az egyik körbehordozott táblára azt írták fel, hogy "A nép tiltakozik a katonai hatalomátvétel ellen". A csoport a vezetők azonnali szabadon engedését követelte. A hatóságok három embert őrizetbe vettek.

Az ország hadserege hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit, Mianmar de facto vezetőjét, illetve több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira. A tavaly novemberben tartott választást toronymagasan az NLD nyerte.

Mianmar az 1962-es katonai puccs után öt évtizedig volt katonai irányítás alatt.

Nyitókép: MTI/EPA/Maung Longlan
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018