eur:
389.09
usd:
362.07
bux:
68619.36
2024. május 8. szerda Mihály
Joe Biden amerikai elnök aláírja az országban tomboló koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott rendkívüli intézkedést a washingtoni Fehér Házban 2021. január 20-án, közvetlenül a beiktatása után. A rendelet értelmében Biden kötelezővé tette a maszkviselést az Egyesült Államok minden szövetségi kézben lévő épületében és területén. A 78 éves Bident az Egyesült Államok 46. elnökévé iktatták be ezen a napon.
Nyitókép: MTI/EPA/The New York Times/Doug Mills

Joe Biden folytatta a Ronald Reagen óta tartó csikicsukit

Joe Biden amerikai elnök visszavonta elődje, Donald Trump egyik rendelkezését, amely az abortusz visszaszorítása érdekében született - számolt be Kathpress katolikus hírügynökség.

A visszavont intézkedéssel Trump kizárta az állami támogatásokból azokat a civil szervezeteket bel- és külföldön egyaránt, amelyek terhességmegszakítást kínáltak ügyfeleiknek külföldön vagy támogatták azt.

A rendeletet eredetileg

még Ronald Reagan elnök adta ki 1984-ben. Azóta minden republikánus elnök ragaszkodott hozzá, és minden demokrata elnök felfüggesztette az alkalmazását.

A katolikus egyház és az abortusz ellenzői bírálták a döntést.

"Sajnálatos, hogy Biden az egyik első intézkedésével támogatja az emberi élet aktív megsemmisítését" – írta az amerikai püspöki konferencia közleményében. Az amerikai katolikus egyházi vezetők megjegyezték: az elnök döntése összeegyeztethetetlen a katolikus tanokkal, etikátlan, és sérti az emberi méltóságot.

"Nyomatékosan kérjük az elnököt, hogy jóra használja hivatalát, és elsőként vegye figyelembe a leggyengébbeket, beleértve a még meg nem született gyermekeket" – húzták alá.

Biden gyakorló katolikus, de évtizedek óta támogatja az abortusz engedélyezését.

Pénteken tartják a Menet az életért nevű hagyományos abortuszellenes tiltakozást, amelyet idén a koronavírus-járvány miatt az online térben rendeznek meg.

A Menet az életért megmozdulást minden év januárjában megtartják. A résztvevők így emlékeznek a szövetségi legfelsőbb bíróság Roe versus Wade ügyben hozott döntésére. Az 1973. január 22-i ítélet magánügynek nyilvánította az abortuszt, és ezzel felfüggesztette annak általános tilalmát az Egyesült Államokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Nem sikerült a Raiffeisen manővere, mégsem száll be a Strabagba

Nem sikerült a Raiffeisen manővere, mégsem száll be a Strabagba

A Raiffeisen Bank International igazgatótanácsa ma úgy döntött, hogy nem folytatja a Strabag részvényeinek a megvásárlására vonatkozó tranzakciót, miután nem sikerült kellő támogatást szereznie hozzá a hatóságoktól, pedig csökkenthette volna ezzel oroszországi kitettségét. A hírre negatívan reagált a bank árfolyama, jelenleg 3,2%-os mínuszban van a bécsi tőzsdén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×