eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán 2020. szeptember 22-én közzétett dátum nélküli kép Navalnijról a berlini Charité kórházban. Navalnij állapota orvosai szerint kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. Az orvosok szerint jelenlegi állapota és egészsége javulásának üteme a teljes felépülés reményével kecsegtet.
Nyitókép: MTI/AP/navalny instagram

Berlinben állítják, a megmérgezett Navalnijt megelőzték a dokumentumok

Alekszej Navalnij még mindig azt tervezi, hazamegy, noha tudható, mi vár rá.

Németország minden, az Alekszej Navalnij mérgezésének ügyéről szóló szükséges nyomozati anyagot átadott Moszkvának még azelőtt, hogy az ellenzéki politikus hazatérne Oroszországba - jelentették be szombaton a német igazságügyi minisztérium részéről.

Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legismertebb bírálója augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint "novicsok" típusú harci idegmérget találtak a szervezetében.

Navalnij mindazonáltal a héten bejelentette, hogy vasárnap visszatér hazájába, noha az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) csütörtökön közölte, hogy Navalnij ellen körözés van érvényben, ezért lépéseket kívánnak tenni a politikus őrizetbe vétele érdekében.

A német igazságügyi tárca egyik szóvivője szombaton hangsúlyozta, hogy

a mérgezéssel kapcsolatos vizsgálati anyagokat, beleértve a vér- és szövetmintákat az orosz hatóságok rendelkezésére bocsátják, így onnantól az ő felelősségük a nyomozás lebonyolítása.

Az átadandó anyagok között szerepel Navalnij németországi kihallgatásának jegyzőkönyve is.

Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el az úgynevezett Yves Rocher-ügyben. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek.

Decemberben a Der Spiegel című német hírmagazin nemzetközi partnerekkel folytatott tényfeltáró munkájának eredményeit ismertetve azt közölte, hogy a mérgezésért vélhetően a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat egyik különítménye a felelős.

Az eset miatt az EU szankciókat vezetett be több magas beosztású orosz tisztségviselő, köztük Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője ellen.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×