eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Twitter/Arbeiter Samariterbund Österreich

Ausztriában rögzítették, mikor kezdik az idősek oltását

Ausztria heti 60 ezer adag koronavírus elleni oltóanyaggal számol januárban – adta hírül az osztrák Kurier című napilap.

Az idős- és az ápolási otthonokban országszerte január 12-én kezdődnek az oltások a BioNTech-Pfizer vakcina megnövelt, immár heti 60 ezres adagjával – írta a lap.

Az oltási kampány valójában december 27-én indult összesen 10 ezer vakcinával, melyből minden tartomány azonos mértékben kapott. Az oltásokat az idősotthonok lakói és az ott dolgozó személyzet körében kezdték, a részvétel mintegy ötven százalékos volt.

Az első oltások tapasztalatai rendkívüli jelentőséggel bírnak nemcsak egészségügyi, hanem logisztikai szempontból is – írja a lap.

Az idős- és ápolóotthonok január 5-étől adhatják le oltóanyagigényeiket az állami beszerzési központnál. A beérkezett igények alapján 17 elosztó bázison keresztül kezdődik meg a kiszállítás a tartományokba.

A cél az, hogy január 12-én biztonságban elkezdődhessen az idősek oltása Ausztria-szerte.

Mivel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 6-án dönt az amerikai Moderna gyógyszergyár vakcinájának engedélyezéséről, Ausztria az első negyedévre lekötött egymillió adag BioNTech-Pfizer oltóanyag mellett további 200 ezer dózist vár az amerikai cégtől. A BioNTech-Pfizer vakcinájával szemben, melyet mínusz 70 fokon kell tárolni, a Moderna készítményénél elegendő a mínusz 20 fokon való tárolás, de a hatékonyság érdekében ennél a vakcinánál is két egymást követő oltásra van szükség.

"Célunk, hogy az oltási stratégiánk értelmében biztonságosan előkészítsük, és fokozott ütemben, területileg is átfogóan terítsük az oltóanyagot az érintetteknek. Így a szükséges második oltások hajszálpontosan időben történő beadása is biztosított lesz" – mondta Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter több lapnak.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1466 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 365 768 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2227, az intenzív kezelésre szorulók 363-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 49-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6324-re emelkedett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×