eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Amerikai hírszerzési vezető: Kína a legnagyobb fenyegetés a demokráciára

Az összes hírszerzési szervezetet összefogó DNI vezetője szerint egyértelmű, hogy Peking globális dominanciára vágyik és uralni akarja a világot gazdasági, katonai és technológiai értelemben.

Kína a legnagyobb fenyegetés a demokráciára és szabadságra a második világháború óta - fogalmazott John Ratcliffe, a valamennyi amerikai hírszerzési szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a The Wall Street Journal című amerikai újság honlapján megjelent véleménycikkében csütörtökön.

"A hírszerzési információk egyértelműek: a globális dominanciára törekvő Peking uralni akarja az Egyesült Államokat és a világ többi részét gazdasági, katonai és technológiai értelemben" - húzta alá Ratcliffe.

A volt republikánus képviselőt tavaly tavasszal nevezte ki Donald Trump amerikai elnök a DNI élére.

Mint írta, mára Kína jelenti "a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Államok számára és a legnagyobb fenyegetést a világban a demokrácia és szabadság számára a második világháború óta".

Ratcliffe szerint a kínai cégek stratégiája azt célozza, hogy ellopják az amerikai vállalatok szellemi tulajdonát, lemásolják azt, majd átvegyék a helyüket a globális piacon.

Azzal vádolta a kínai vezetést, hogy "amerikai védelmi technológiákat lopott, hogy ezzel segítse Hszi Csin-ping kínai elnök agresszív hadseregfejlesztési terveit."

A DNI vezetője hozzátette, hogy a kínai hatóságok attól sem riadtak vissza, hogy a saját hadseregük tagjain kísérletezzenek "biológiailag felerősített képességű katonák létrehozása reményében". Ratcliffe nem fejtette ki, mit ért ez alatt.

Az amerikai-kínai kapcsolatok az elmúlt időszakban egyre feszültebbé váltak egyebek mellett a kétoldalú kereskedelmet, a koronavírus-járvány kezelését, Hongkong autonómiáját, Tajvan státusát, valamint emberi jogi kérdéseket illető szóváltások és intézkedések mentén. Megfigyelők szerint Trump kemény fellépése Kínával szemben korlátozhatja Joe Biden várható elnök mozgásterét.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×