eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Angela Merkel német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. október 15-én, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

További szigorításokról döntöttek a németek

Meghosszabbítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt Németországban bevezetett korlátozásokat.

Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel tíz órán át folytatott tanácskozás után, késő este tartott tájékoztatón elmondta, hogy egyelőre december 20-ig hosszabbítják meg az eredetileg november végéig tervezett korlátozásokat.

December közepén ismét tanácskoznak, és "emberi számítás szerint" arra kényszerülnek majd, hogy ismét meghosszabbítsák, január elejéig érvényben tartsák a rendelkezéseket.

Ismét egy nagy, közös "nemzeti erőfeszítésre" van szükség,

mert csak a fertőződések számának rohamos növekedését sikerült megállítani, és a járványhullám még nem hagyott alább - mondta a kancellár.

Egy sor szabályt szigorítanak, így két háztartásból - a 14 éven aluli gyermekeket nem számítva - az eddigi tíz helyett legfeljebb öt ember tartózkodhat együtt, és nemcsak az üzletekben és a közösségi közlekedésben, hanem minden forgalmas helyen és valamennyi munkahelyen maszkot kell viselni - ismertette.

Az ünnepekre némileg lazítanak a korlátozásokon, december 23-tól január 1-jéig ismét tíz ember találkozhat.

El kell kerülni, hogy az idei egy "magányos karácsony" legyen

- mondta erről Angela Merkel.

Az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) és a szövetségi kormány tanácskozásán a többi között arról is döntöttek, hogy a berlini vezetésnek fel kell lépnie európai uniós partnereinél azért, hogy 2021. január 10-ig szüneteljen a síturizmus a közösségben.

"Ezt nem lesz könnyű elérni" - jegyezte meg a kancellár.

Michael Müller berlini kormányzó polgármester, az MPK soros elnöke kiemelte, hogy a 16 tartomány és a szövetségi kormány a legnagyobb egységben és egyetértésben dolgozik a járvány megfékezésén.

Markus Söder bajor kormányfő, az MPK soros alelnöke aláhúzta, hogy a járványhelyzet változatlanul súlyos, még soha nem voltak egyszerre annyian betegek Németországban, mint ezekben a napokban. Ezért mindenkinek hozzá kell járulnia a vírus visszaszorításához.

"Igazán szép lenne, ha az emberek a karácsonyban nem a fogyasztás, hanem a család ünnepét látnák meg, és az összetartásra, a társadalmi szolidaritásra is gondolnának" - fogalmazott a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Az MPK és a szövetségi kormány megállapodásával november 2-án vezettek be az alapvető járványvédelmi óvintézkedéseken - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés - túlmutató korlátozásokat.

Csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztették a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. Ezek a korlátozások mind érvényben maradnak legalább december 20-ig.

Az új intézkedések egyike, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak a téli hónapokra csekély összegért 15 darab - hetente egy - FFP2 minősítésű maszkot biztosítanak, a betegségük vagy a koruk miatt állandó ápolásra szoruló embereknek pedig havonta 30 darab úgynevezett antigén gyorstesztet, ingyenesen.

Nem változik az a szabály, hogy alapesetben, különösen súlyos fertőzésveszély nélküli helyzetben az ország teljes területén továbbra is működik a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a legtöbb szolgáltatás, a kis- és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×