eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Várakozók a milánói katonai kórház kertjében, ahol a hadsereg megkezdi a gyermekek influenza elleni oltását 2020. november 20-án, a koronavírus-járvány alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Andrea Fasani

Éppen csak hogy megkapják a karácsonyt az olaszok

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások karácsony előtti enyhítésére készülnek Olaszországban, a kiemelten járványveszélyes Lombardia tartomány kormányzója szerint december első napjaiban enyhíthetik az intézkedéseket, mert húsz hét után először a járványgörbe lefele ível az egészségügyi minisztérium szerda esti közlése szerint.

Az egy nap alatt végzett több mint 230 ezer teszten kiszűrt fertőzöttek aránya valamivel több mint tizenegy százalék volt, ami október eleje óta a legalacsonyabb a korábbi több mint húsz százalékhoz képest. Roberto Speranza egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a reprodukciós rátát sikerült országosan 1,8-as értékre csökkenteni, és a következő hetekben további süllyedést várnak.

Az egészségügyi hatóságok szerint az október elejétől fokozatosan bevezetett korlátozásoknak köszönhetően a járványgörbe lefele kezdett ívelni. A november első hetében vörös zónának minősített és lezárt Lombardia és Piemont kormányzója szerint már a jövő héttől, vagyis december első napjaitól enyhíthetik a szigorú intézkedéseket, ami az egésznapos kijárási tilalom oldását, valamint a vendéglátás és a kereskedelem újranyitását jelentheti. Reményeik szerint narancssárga, vagyis közepesen veszélyes fokozatba léphetnének át: a tartományok külső határa továbbra is zárva marad, de a belső mozgás kevésbé lesz korlátozott.

Az olasz kormánynak december 3-ig van ideje az intézkedések módosításának bejelentésére. Sajtóértesülések szerint azonban a karácsony előtti részleges oldás már a hétvégén megkezdődhet a gazdaság, főleg a kereskedelem ünnepek előtti támogatására.

Az egészségügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a korlátozások enyhítése nem jelenti az intézkedések eltörlését, és ha kell - tette hozzá - azt is megszabják majd, hányan ülhetnek a karácsonyi asztalhoz. Korábban Giuseppe Conte kormányfő "mértékletes, józan ész szerinti" ünneplésre szólított fel.

Az egészségügyi miniszter bejelentése szerint december 2-án bemutatják a vakcina tervezett szétosztási tervét. Az elképzelések szerint minden húszezer lakosra oltóközpontot állítanának fel. Giuseppe Conte kijelentette, hogy az elsők között fogja magát beoltatni.

Nyilatkozott az oktatási miniszter Lucia Azzolina is, aki szerint ha az üzletek újranyitnak, akkor az iskoláknak is ezt kell tenniük, akár már december 9-től újraindítva a tantermi oktatást, amely jelenleg csak az általános iskolásoknak biztosított, de az sem mindenhol.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×