eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gyászoló emberek gyülekeznek a fiatalon elhunyt Raman Bondarenka fehérorosz ellenzéki aktivista gyászszertartása idején egy minszki templom előtt  2020. november 20-án. A 31 éves festőművész Bandarenkát november 11-én civil ruhás emberek verték meg, majd később a belügyi igazgatóságról súlyos sérülésekkel kórházba szállították. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni.
Nyitókép: MTI/EPA/STR

A fehérorosz "fasiszták" több tízezres antifasiszta tüntetést tartottak

Ezrek tüntettek vasárnap – idén immár a tizenötödik alkalommal – békésen Fehéroroszországban a biztonsági erők erőszakos fellépése ellenére Aljakszandr Lukasenka államfő távozását követelve.

A tüntetők Minszk lakónegyedeiben gyülekeztek, onnan vonultak a történelmi vörös-fehér-vörös zászlók alatt a tiltakozó menetekre Éljen Fehéroroszország! jelszót skandálva. Az AFP francia hírügynökség a résztvevők létszámát több tízezerre becsülte.

A rendőrség az engedély nélkül tartott tüntetés elején megkezdte az őrizetbe vételeket.

Esti értesülések szerint már 140 embert vett őrizetbe és vert meg a rendőrség.

Az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint az előállítottak száma a kétszázat is meghaladta, bár többeket rövidesen szabadlábra helyeztek. Előző vasárnap a rendőrök mintegy ezer embert vettek őrizetbe. Emberi jogi aktivisták szerint a tüntetések kezdete óta több mint 19 ezer embert állítottak elő.

A közösségi portálokon több felhasználó videofelvételeket is megosztva arról számolt be, hogy több lakóház udvarában összecsapások voltak a rohamrendőrökkel.

Fehéroroszország más városaiban – így Barauljaniban, Zaszlaujében és Navapolackban – is tüntetéseket tartotta Lukasenka lemondását követelve.

A belügyminisztérium és a hadsereg több száz egyenruhás tagja vonult fel Minszkben, rabszállító és páncélos járművekkel, vízágyúkkal. A főváros nagy terein fémkordonokat állítottak fel – jelentette a Telegram hírtelevízió.

A hatóságok korlátozták az internetszolgáltatást, és több metróállomást bezártak, hogy megakadályozzák a tömeggyűléseket.

A tüntetés hivatalos elnevezése "Fasizmus elleni menet" volt, a szervezők így reagáltak arra, hogy Lukasenka a minap fasisztáknak nevezte a tüntetőket.

Az utcai tüntetések új erőre kaptak, miután november 11-én Raman Bandarenka 31 éves festőművészt november 11-én rendvédelmiek az utcán bántalmazták, és a kórházban belehalt sérüléseibe (indulófotónk a festő gyászszertartásán készül).

Lukasenkát az augusztus 9-i, vitatott tisztaságú elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával választották meg a hatodik mandátumára. Ezeket a választásokat sem az ellenzék, sem a nagyhatalmak, sem a nemzetközi megfigyelők nem ismertek el tisztességesnek. Emiatt Minszkben minden hétvégén tüntetnek Lukasenka ellen. A vasárnapi megmozdulások rendszerint a legnépesebbek. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett közelebbről meg nem nevezett alkotmányreformokat ígért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×