eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A perui elnöki hivatal által közreadott képen a korrupcióval gyanúsított Martín Vizcarra perui elnök beszédet mond az elnöki palota épülete előtt Limában 2020. november 9-én, miután a törvényhozás megszavazta elmozdítását posztjáról egy alkotmányos vádeljárás keretében. Az államfő feladatait a 2021 júliusában lejáró hivatali idő végéig Manuel Merino parlamenti házelnök látja el.
Nyitókép: MTI/EPA/Perui elnöki hivatal

Beletörődik elmozdításába a perui elnök

Megszavazta a korrupcióval gyanúsított Martín Vizcarra perui elnök elmozdítását posztjáról az ország kongresszusa egy alkotmányos vádeljárás keretében.

Az ellenzéki többségű, 130 fős törvényhozásban 105 képviselő szavazott Vizcarra elmozdítására, 19 ellenében négy tartózkodás mellett.

A vádeljárás sikeréhez 87 képviselői szavazat volt szükséges.

Az államfő feladatait a 2021 júliusában lejáró hivatali idő végéig Manuel Merino parlamenti házelnök látja el ügyvivő jelleggel.

Merino az América Televisión perui televízió műsorában nyugalomra intett a szavazást követően, és biztosított mindenkit, hogy a tervek szerint megtartják az április 11-re kitűzött elnökválasztást.

Vizcarra pedig időközben közölte, hogy

elfogadja a kongresszus döntését, és nem tervez ellene jogi lépéseket.

Kijelentette: még aznap elhagyja az elnöki palotát. A hivatalából felmentett államfő több tucat híve gyűlt össze Lima belvárosában a San Martí­n téren a kongresszus döntése ellen tiltakozva.

Sajtójelentések szerint

Vizcarra korábban, még Moquegua megye kormányzójaként mintegy 637 ezer dollárnyi (192 millió forintnyi) kenőpénzt fogadott el

két cégtől, amelyek később közbeszerzési pályázatokat nyertek meg.

Az elnök tagadta az ellene megfogalmazott vádakat. Hangsúlyozta, hogy ezekre nincsen semmi bizonyíték, az alkotmányos vádeljárás pedig csak "káoszt és zavart kelt, destabilizálja az országot".

A képviselők a szemére vetették azt is, hogy nem jól kezeli a koronavírus-járványt a növekvő szegénység, a lélegeztetőgépekhez szükséges orvosi oxigén hiánya, valamint az antitestszűrésen alapuló gyorstesztek helytelen felhasználása miatt.

Szeptemberben egy hasonló eljárás keretében még nem sikerült elmozdítani hivatalából az elnököt, aki azt mondta, hogy nem csinált semmi törvénybe ütközőt.

A független Vizcarra és a törvényhozás viszonya mindig is feszült volt. Tavaly ősszel, amikor a parlamenti képviselők elnapoltak egy bizalmi szavazást a kormány ellen, Vizcarra az alkotmánynak megfelelően feloszlatta a törvényhozást, és előrehozott választásokat írt ki, amelyek január 26-án lezajlottak.

Bár az elnök népszerűségét korrupcióellenes küzdelme megnövelte, sok szavazót vesztett a koronavírus-járvány miatt, miután a kezdeti szigorú korlátozások ellenére is égbe szöktek a fertőzöttségi mutatók.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×