INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

peru

korrupció

elnök

A perui elnöki hivatal által közreadott képen a korrupcióval gyanúsított Martín Vizcarra perui elnök beszédet mond az elnöki palota épülete előtt Limában 2020. november 9-én, miután a törvényhozás megszavazta elmozdítását posztjáról egy alkotmányos vádeljárás keretében. Az államfő feladatait a 2021 júliusában lejáró hivatali idő végéig Manuel Merino parlamenti házelnök látja el.

Beletörődik elmozdításába a perui elnök

Infostart / MTI

Megszavazta a korrupcióval gyanúsított Martín Vizcarra perui elnök elmozdítását posztjáról az ország kongresszusa egy alkotmányos vádeljárás keretében.

Az ellenzéki többségű, 130 fős törvényhozásban 105 képviselő szavazott Vizcarra elmozdítására, 19 ellenében négy tartózkodás mellett.

A vádeljárás sikeréhez 87 képviselői szavazat volt szükséges.

Az államfő feladatait a 2021 júliusában lejáró hivatali idő végéig Manuel Merino parlamenti házelnök látja el ügyvivő jelleggel.

Merino az América Televisión perui televízió műsorában nyugalomra intett a szavazást követően, és biztosított mindenkit, hogy a tervek szerint megtartják az április 11-re kitűzött elnökválasztást.

Vizcarra pedig időközben közölte, hogy

elfogadja a kongresszus döntését, és nem tervez ellene jogi lépéseket.

Kijelentette: még aznap elhagyja az elnöki palotát. A hivatalából felmentett államfő több tucat híve gyűlt össze Lima belvárosában a San Martí­n téren a kongresszus döntése ellen tiltakozva.

Sajtójelentések szerint

Vizcarra korábban, még Moquegua megye kormányzójaként mintegy 637 ezer dollárnyi (192 millió forintnyi) kenőpénzt fogadott el

két cégtől, amelyek később közbeszerzési pályázatokat nyertek meg.

Az elnök tagadta az ellene megfogalmazott vádakat. Hangsúlyozta, hogy ezekre nincsen semmi bizonyíték, az alkotmányos vádeljárás pedig csak "káoszt és zavart kelt, destabilizálja az országot".

A képviselők a szemére vetették azt is, hogy nem jól kezeli a koronavírus-járványt a növekvő szegénység, a lélegeztetőgépekhez szükséges orvosi oxigén hiánya, valamint az antitestszűrésen alapuló gyorstesztek helytelen felhasználása miatt.

Szeptemberben egy hasonló eljárás keretében még nem sikerült elmozdítani hivatalából az elnököt, aki azt mondta, hogy nem csinált semmi törvénybe ütközőt.

A független Vizcarra és a törvényhozás viszonya mindig is feszült volt. Tavaly ősszel, amikor a parlamenti képviselők elnapoltak egy bizalmi szavazást a kormány ellen, Vizcarra az alkotmánynak megfelelően feloszlatta a törvényhozást, és előrehozott választásokat írt ki, amelyek január 26-án lezajlottak.

Bár az elnök népszerűségét korrupcióellenes küzdelme megnövelte, sok szavazót vesztett a koronavírus-járvány miatt, miután a kezdeti szigorú korlátozások ellenére is égbe szöktek a fertőzöttségi mutatók.

Nyitókép: MTI/EPA/Perui elnöki hivatal
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018