eur:
394.32
usd:
369.51
bux:
65689.24
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az Örményország külügyminisztériuma által közreadott képen lángol egy épület egy azeri tüzérségi támadást követően a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah fővárosában, Sztepanakertben 2020. október 24-én. Folytatódnak a harcok az örmény és az azeri fél között azután is, hogy a két ország külügyminisztere amerikai közvetítéssel az előző nap Washingtonban tárgyalt.
Nyitókép: MTI/EPA/Örményország külügyminisztériuma/Davit Ghahramanyan

Egész éjjel ágyúzták Hegyi-Karabah fővárosát is

Az azeri és a török erők egész éjszaka hevesen ágyúzták Hegyi-Karabah fővárosát, Sztepanakartet és Susi (Susa) városát, a támadásokban három civil meghalt - közölte péntek reggel a jereváni kormány mellett működő közös örmény-hegyi-karabahi tájékoztatási központ.

"Az azeri-török erők egész éjszaka intenzív rakétás-tüzérségi támadások alatt tartották Susit és Sztepanakertet. Susiban leégett több lakóház. A karabahi fővárosban is vannak rombolások" - fogalmaz a közlemény.

A helyszínen vannak a rendkívüli helyzetek szolgálatának mentőcsapatai, az előzetes jelentések szerint három civil meghalt.

A Reuters hírügynökség előző nap este adott hírt arról, hogy heves ágyúzás alá került a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah fővárosa.

A bakui védelmi minisztérium péntek reggeli tájékoztatása szerint Örményország területéről csütörtök hajnal óta lövik időről időre Terter városát, valamint a Terteri, Geranboji, Tovuzi, Kedabeki és Daskasani járásokat Azerbajdzsánban.

Hegyi-Karabahban

szeptember 27-e óta folynak a harcok.

Azerbajdzsán eltökélt szándéka, hogy fegyverrel visszaszerzi a többségében örmények lakta enklávét. Az ENSZ minapi jelentése szerint a harcok elől civilek tízezrei menekültek el. A hegyi-karabahi régió védelmi minisztériuma szerint az összecsapásokban eddig 1100-nál több katonája esett el. Azerbajdzsán csak a civil áldozatokról ad tájékoztatást, katonai veszteségeit nem közli a háborús időszakban érvényes katonai cenzúrára hivatkozva.

Jereván és Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel már

háromszor is tűzszünetről állapodott meg, de a fegyverek így sem hallgattak el.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabah hovatartozása miatti konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres harc bontakozik ki az örmények és az azeriek között. Azerbajdzsán területi egységét akarja visszaállítani, Örményország pedig az örmények lakta enklávé érdekeit védi.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×