eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Az Európai Tanács elnöke gatyába rázná a kaotikus karanténszabályokat

Miközben Belgiumban éjszaka már kijárási tilalmat léptettek életbe, és a nagyszámú esetek miatt már a tesztelések is lassabban mennek, az uniós döntéshozók ezen a héten is újabb ajánlásokkal állnak elő. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: ezúttal a karanténszabályok kerülhetnek napirendre.

Gyévai Zoltán szerint a járványhelyzet súlyosbodásával párhuzamosan növekedni látszik a tagállamok politikai hajlandósága a nehézkesnek tűnő döntések meghozatalára.

Ugyan történtek már lépések a színkódok – zöld, narancs, piros és szürke –, illetve az ezekhez párosuló cselekvések, vagyis az utazások korlátozása területén, amelyek valamelyest működni látszanak, viszont Charles Michel elnök az Európai Tanács csütörtöki ülésén azzal kapcsolatban is nyomást helyezne a vezetőkre, hogy a karanténra és izolációra vonatkozó szabályok is egységesek legyenek. Hiszen ezek

össze–vissza vannak EU-szerte, az emberek számára pedig követhetetlenek.

A Bruxinfo főszerkesztője megjegyezte, május végén, június elején, amikor javulni látszott a helyzet a korlátozásoknak köszönhetően, az Európai Unió azzal a feltétellel fogott bele a lazításba, visszatérve a gazdasági és kulturális-szociális élet megszokott menetébe, hogy a tagállamok növelni fogják a teszteléseket, és megoldást keresnek a kontakt-visszakeresés problematikájára, azonban ez nem valósult meg maradéktalanul, ami újabb lépéskényszert okoz.

Annak érdekében, hogy ez kiegyensúlyozott legyen mindenhol, Charles Michel azt fogja indítványozni, hogy a teszteléseket azonos standardok alapján végezzék a tagállamok, és a PCR-teszek egészüljenek ki úgynevezett „antitesttesztekkel”, amik ugyan pontatlanabbak (50 százalékos hatékonyságot mutatnak), de gyorsabb eredményt produkálnak, így gyorsabban izolálhatók a pozitív esetek.

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 7 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×