INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

évértékelő

ursula von der leyen

európai unió

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Tanács brüsszeli épületében tart tájékoztatón 2020. március 16-án, a G7 országok vezetőivel folytatott videómegbeszélés után. Von der Leyen közölte: a bizottság harminc napos beutazási korlátozásra szólítja fel az európai uniós tagállamok vezetőit a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.

Jön a tizedik EU-s évértékelő az "elsőbálozó" Ursula von der Leyentől

Sűrű prograjma lesz a héten ülésező Európai Parlamentnek. Azon túl, hogy egyebek közt gyorsított eljárásban szavaznak a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő 750 milliárd eurós programról, szerdán elmondja első évértékelő beszédét Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Ez lesz a tizedik alkalom, hogy az Európai Bizottság elnöke az EP plenáris ülésén beszédet tart az unió helyzetéről, vagyis értékeli a testület elmúlt 12 havi teljesítményét. Ami jelen esetben az Ursula von der Leyen vezette bizottság első éves munkájának összegzése is lesz, ráadásul egy olyan időszakról, amely eddig sosem látott kihívásokkal állította szembe a 27-eket.

A koronavírus-járványtól az Egyesült Királyság kilépési tárgyalásain át az első, közösségi szintű hitelfelvételi döntésig.

Ursula von der Leyen beszél majd arról, hogy az Európai Bizottság lépései hogyan csillapították a koronavírus-járvány és a nyomában érkező gazdasági válság hatásait. Illetve a szokásoknak megfelelően programot is hirdet majd a következő időszakra, így várhatóan szól

  • a gazdasági talpraállásról,
  • az éghajlatváltozás elleni küzdelemről,
  • a migrációl és
  • az európai szomszédságpoltikáról is.

A szerdán röviddel kilenc óra után kezdődő beszédet vita követi az Európai Parlamentben,

az évértékelőt élőben közvetíti az Infostart.hu.

A brüsszeli ülésnek nem ez az egyetlen, várhatóan nagy érdeklődés kiváltó napirendi pontja.

A politikusok megvitatják, majd határozatot fogadnak el a 750 milliárd eurós Következő Nemzedék uniós helyreállítási programról, vagyis a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklését célzó, közös hitelfelvételről. A bizottsági tervet az EP-nek is jóvá kell hagynia, hogy ezt követően az Európai Tanács kimondhassa a végső szót. Az alap - a tagállami ratifikációk után - várhatóan 2021 januárjától elérhető el.

A brüsszeli ülésen sok más mellett szó lesz még a koronavírus járvány miatti egyes lépések, így az országok kockázati besorolásának összehangolásáról. A politikusok az ülésen elfogadandó állásfoglalásban várhatóan

javaslatot tesznek a tesztelések egységesítésére, jelenleg ugyanis a vizsgálatok gyakorisága 100 ezer lakosonként 173-tól 6000-ig terjednek a különböző tagállamokban.

A képviselők szavaznak arról a javaslatról, amely alapján az új autóknak 2022 szeptemberétől a valós vezetési körülmények között kell betartaniuk az uniós határértékeket.

Vitáznak, majd pedig voksolnak a lengyel jogállamiság kérdésében indított hetes cikk szerinti eljárás időközi jelentéséről, több külpolitikai kérdésről, így az oroszországi, a fehéroroszországi és a libanoni fejleményekről, illetve az uniós fegyverexport-szabályok átláthatóbbá tételéről.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó hang

EP-hét
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018