eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: A belga Oostende strandja (Pixabay)

Három tengerparti város kitiltotta az egy napra érkező fürdőzőket

A koronavírus terjedését akarják ezzel megakadályozni.

A belga tengerpart három népszerű városa, Oostende, Knokke és Blankenberge vezetése úgy döntött, hogy vasárnaptól nem engedi területére lépni az egy napra érkező fürdőzőket - közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán. A vasárnap éjféltől életbe lépő és visszavonásig érvényes szabályozás értelmében a településeken csak a helyi lakosok, nyaralótulajdonosok, az ott tartósan megszálló vendégek, illetve a székhellyel rendelkező vállalatok és szervezetek alkalmazottai tartózkodhatnak.

A döntés előzményeként hatalmas tömeg özönlötte el a tengerpartokat a hétvégén az országban tomboló hőhullám miatt.

A 35 Celsius-fokos hőségben többen nem tartották be a járvány terjedését akadályozó előírásokat, nem engedelmeskedtek az intézkedő rendőröknek,

és többször rendbontássá fajultak az incidensek napközben és éjjel is.

  • Knokke önkormányzatának közleménye szerint aki a településekre kíván utazni, annak igazolnia kell, hogy jogosult a belépésre. Arra hivatkoztak, hogy "kényszerűségből hozták meg a drasztikus intézkedéseket", a közbiztonság szavatolása érdekében.
  • Oostende önkormányzata vasárnap arra szólította fel az SNCB belga vasúti társaságot, hogy ne indítson további vonatokat a városba, ugyanis délelőtt 11 órától nem fogad és nem indít szerelvényeket, vasútállomását pedig az esti órákig bezárta.
  • Blankenberge arról tájékoztatott, hogy állomásán minden érkező utast ellenőriznek, és az egy napra érkezőket azonnak visszafordítják.

A három város vezetése arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy gyorsított eljárások keretében, szigorú büntetéseket szabjanak ki a szabályoknak nem engedelmeskedő turistákkal szemben. Sajtóbeszámolók szerint a kocsisorok hatalmas dugókat eredményeznek, a rendőrségnek már több összetűzés alkalmával kellett beavatkoznia.

A piros országból hazatérők közül sokan fertőzöttek

A belga nemzeti közegészségügyi intézet vasárnap közzétett jelentése szerint

az elmúlt egy hét átlagát tekintve naponta 564,4 ember esetében bizonyult pozitívnak a koronavírusteszt Belgiumban, ami enyhe, 19 százalékos növekedést jelent az azt megelőző hét adataihoz képest.

Amíg százezer főre két hete átlagosan 44,3 fertőzött jutott az országban, addig a hét elején ez a mutató 51,2-re, vasárnapra 63,3-ra emelkedett. Belgiumban a járvány márciusi megjelenése óta megerősített esetek száma 73 ezer 401, ez a mutató 617-tel magasabb, mint szombaton.

A hét folyamán átlagosan naponta 23,3 embert vittek kórházba, 7 százalékkal kevesebbet, mint az előző héten. Szombaton 30 koronavírussal fertőzött beteget helyeztek el kórházakban, de 38-an távozhattak gyógyultan. A legfrissebb adatok szerint 281 fertőzöttet ápolnak kórházakban, öttel kevesebbet, mint az előző nap, és több mint tízzel kevesebbet, mint a hét elején. Közülük 69-en részesülnek intenzív ellátásban, 36 esetében kell lélegeztetőgépet alkalmazni. A járványhoz köthető halálesetek napi átlagos száma 3,4-re emelkedett a hét végére. A fertőzésnek Belgiumban 9870 halálos áldozata van, 11-gyel több, mint a hét elején.

Steven Van Gucht, a kormányzati válságközpont szóvivője vasárnap közölte, hogy

a fertőzöttek többsége a járvány szempontjából nagyobb kockázatú, vörös besorolású országokból visszatérő nyaralók közül kerül ki.

A vírustesztet elvégző 1200 hazatérő turista közül az elmúlt napokban 22-en bizonyultak fertőzöttnek.

Az új esetek többségét továbbra is az észak-belgiumi Antwerpenben és környékén regisztrálták, azonban egyre több fertőzöttről adnak hírt a brüsszeli régióból is.

A belga főváros 19 kerületéből ötben a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma elérte vagy meghaladta az 50-et, ezért ezekben a negyedekben az arcmaszk viselésére vonatkozó általános kötelezettség életbe lépett. Vasárnaptól Saint-Gilles, Anderlecht, Schaerbeek, Saint-Josse és Berchem-Saint-Agathe lakosai, valamint az oda látogatók nem csak a tömegközlekedési eszközökön, illetve minden zárt térben, hanem az utcán is kötelesek arcmaszkot viselni. A növekvő esetszám miatt a belga főváros Ganshoren és Molenbeek nevű negyedei hamarosan szintén elérhetik a kritikus esetszámot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×