eur:
394.14
usd:
371.33
bux:
66653.92
2024. április 16. kedd Csongor
A pusztítás nyomai a bejrúti kikötőben történt előző napi hatalmas robbanást követően 2020. augusztus 5-én. A detonáció következtében legkevesebb száz ember életét vesztette, több mint négyezren megsebesültek. A robbanások okát nem tudni.
Nyitókép: MTI/AP/Bilal Huszein

Óriási összeggel segít az EU a bejrúti robbanás után

Az Európai Bizottság több mint 33 millió eurót (mintegy 11,6 milliárd forint) mozgósít a sürgős egészségügyi igények kielégítésére, az orvosi ellátás támogatására és a szükséges felszerelések beszerzésére Libanonban - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az uniós bizottság elnöke Hasszan Diab libanoni miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetését követően kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy a tűzoltók, a túlélők után kutató keresőkutyák és az unió Kopernikusz műholdas rendszerének rendelkezésre bocsátása mellett az unió a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris anyagok területén jártas szakértői csoportok szolgálatait ajánlja fel. Katonai hajókat, helikoptereket küld a térségbe a gyógyellátás gördülékenyebbé tétele, a sebesültek és rászorulók, valamint az orvosi és védőfelszerelések szállításának megkönnyítése érdekében.

Azt közölte, hogy az uniós bizottság fontolóra veszi a folyamatban lévő humanitárius segítségnyújtás fokozását a szükségletek értékelésétől függően. Szakértők és a felszerelések lehetséges mozgósítását a keletkezett kár mértékének felmérésére, valamint a veszélyes anyagok, például azbeszt és egyéb vegyi anyagok kezelésére.

Von der Leyen kiemelte, hogy az uniós bizottság készen áll, hogy megvizsgálja, miként fokozhatná kereskedelmi kapcsolatait, egyebek mellett a vámkezelés területén.

Felajánlotta az EU segítségét a Bejrút újjáépítéséhez szükséges teljes körű értékelés elvégzéséhez,

valamint az ahhoz szükséges gazdasági támogatás felszabadításához.

Az uniós bizottság elnöke hangsúlyozta, az Európai Unió nagy jelentőséget tulajdonít Libanon egységének és stabilitásának, amelyek szavai szerint mind az ország, mind pedig a régió szempontjából rendkívül fontosak. Kiemelte, Libanon számára a tragikus esemény alkalmat kell teremtsen arra, hogy a politikai erők egyesítésék erejüket az országot érő kihívások kezelése érdekében.

A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legkevesebb 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel.

A bejrúti robbanásról és következményeiről az Infostart összes cikkét elolvashatja ITT.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Erre kellene odafigyelni, hogy az otthonfelújítási program ne okozzon építőanyag-hiányt

Erre kellene odafigyelni, hogy az otthonfelújítási program ne okozzon építőanyag-hiányt

Nemrég jelentette be a kormány a hamarosan induló otthonfelújítási programot, melynek során az Energiaügyi Minisztérium a REPowerEU keretből 108 milliárd forintot különített el, mintegy 20 ezer lakóingatlan energetikai célú felújítására. Hogy mire elég ez az összeg, illetve mire lenne fontos odafigyelni a program megvalósítása során, arról Pálffy Anikó, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) vezetője és Juhász Attila, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának és az Újház Zrt.-nek az elnöke a Telexnek beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×