eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk
William Barr amerikai igazságügyi miniszter sajtóértekezletet tart a washingtoni igazságügyi minisztériumban 2019. április 18-án, a Mueller-jelentés nyilvánosságra hozatala előtt. Barr kijelentette, hogy sem Donald Trump elnök kampánycsapatának munkatársai, sem egyetlen amerikai állampolgár nem játszott össze oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején. A Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság a Donald Trump elnökválasztási kampánycsapatának munkatársai és orosz tisztségviselők közötti esetleges összejátszást vizsgálta.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Erik S. Lesser

Tizenhét év után ismét végrehajtják a szövetségi szintű halálbüntetéseket az Egyesült Államokban

A legtöbb bűncselekmény tagállami bíróság elé kerül az Egyesült Államokban, csak a legsúlyosabb eseteket tárgyalják szövetségi szinten.

Tizenhét évi kihagyás után, július 13-ától ismét végrehajtják a szövetségi szintű halálbüntetéseket az Egyesült Államokban - jelentette be hétfő este William Barr igazságügyi miniszter. A miniszter csaknem egy évvel ezelőtt jelezte erre vonatkozó szándékát.

Az utóbbi 45 évben csupán három olyan embert végeztek ki az országban, akit szövetségi bíróság ítélt halálra, köztük 2001-ben Timothy McVeigh-t, az 1995-ös oklahomai támadás elkövetőjét. A legutóbbi szövetségi szintű kivégzés 2003-ban volt.

Felmérések szerint a halálbüntetés támogatottsága nagyon lecsökkent az amerikai társadalomban az utóbbi évtizedekben: míg az 1990-es évek elején az emberek 80 százaléka támogatta, addig most már csak 54 százalékuk. Már csak kevés szövetségi állam alkalmazza, főleg a konzervatívabb déliek. Tavaly 22 kivégzés volt az országban.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×