eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vegyes szavazást javasol a lengyel kormányoldal

Hagyományos és levélszavazás formájában is lehetne voksolni a koronavírus-járvány és a politikai konszenzus hiánya miatt elhalasztott lengyel elnökválasztáson a hétfő este ismertetett kormánypárti módosító javaslat szerint.

A módosítást a vezető kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) múlt csütörtökön már jelezte, amikor a szejm véglegesen jóváhagyta a levélszavazásról szóló törvényt. Ezt megelőzően a PiS és az Egyetértés párt alkotta kormánykoalíción belül megegyezés született az eredetileg május 10-re kiírt elnökválasztás elhalasztásáról.

A javaslat szerint a szavazást hagyományos formában, szavazóhelyiségekben tartanák meg.

A választók azonban levélben is voksolhatnának, amennyiben erre vonatkozó szándékukat legkésőbb a választás előtt öt nappal jelzik a polgármesteri hivatalnál.

Az eredeti választási időpont előtt bejegyzett jelölteknek nem kell újból regisztrálniuk.

A választás legesélyesebb jelöltjének jelenleg a hivatalban lévő államfőt, Andrzej Dudát tekintik. A fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció részéről hétfőn olyan nyilatkozatok hangzottak el, melyek nem erősítették meg egyértelműen az eddigi jelölt, a választási kampány során népszerűségéből sokat vesztő Malgorzata Kidawa-Blonska indulását.

A május 10-i szavazást kizárólag levélformában tartották volna meg. Ezt a formát nevezte továbbra is egészségügyi szempontból a legbiztonságosabbnak Lukasz Schreiber tárca nélküli miniszter, amikor a PiS képviselőinek hétfő esti sajtóértekezletén a módosító javaslatot ismertette. Schreiber közölte: amennyiben a választás előtt kedvezőtlenül alakulna a járványügyi helyzet, figyelembe kell majd venni Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter aktuális javaslatait.

Schreiber szerint a tervezet eleget tesz a korábban megfogalmazott ellenzéki elvárásoknak, biztosítja azt is, hogy a szavazásban minden választópolgár részt vehessen. Ezenkívül megerősíti az országos választási bizottság szerepét, amely testület feladatai korábban a járványintézkedések kapcsán részben a lengyel postára hárultak.

A PAP hírügynökség értesülései szerint a szejm már kedden rendkívüli ülést tart, amelyen a javaslatot megvitatják. Az alsóházban a PiS-frakció többségben van, ezért a javaslatot ott várhatóan jóváhagyják, később viszont az még az ellenzéki többségű szenátus elé is kerül. A felsőház, kihasználva a törvényes 30 napos határidőt, újból késleltetheti a módosítás végleges elfogadását, amint ez a végül meghiúsított május 10- i szavazás esetében is történt.

A hivatalos időpontot Elzbieta Witek alsóházi elnök hirdeti meg a legközelebbi napokban, a szavazást az ezt követő 60 napon belül meg kell rendezni. A Radio Wnet konzervatív rádiócsatorna vasárnapi, hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a választást június 28-án tartanák, ami egy hosszabb szenátusi eljárás esetében is megvalósítható lenne.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×