eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: pixabay

Hiába az enyhítés, a horvát diákok otthon maradtak

Horvátországban elkezdődött a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldásának harmadik szakasza, Szlovéniában kinyitottak a fogorvosi rendelők, és újraindult a közösségi közlekedés - derült ki a válságstábok hétfői sajtótájékoztatóján.

Horvátországban szigorú óvintézkedések mellett hétfőn kinyithattak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá a felsőoktatási intézmények, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai. A Jutarnji List című horvát napilap hétfőn azt írta: az általános iskolások mindössze 5 százaléka tért vissza az iskolapadokba, míg az óvódások aránya valamivel nagyobb, 20 százalék körüli.

A közegészségügyi intézet a vírussal szemben termelt ellenanyagot kimutató országos szerológiai tesztelést indított, amelynek eredménye két héten belül várható.

  • A válságstáb hétfőtől feloldotta a lakhelyelhagyási tilalmat, valamint visszaállította a távolsági közösségi közlekedést.
  • Május 13-tól engedélyeznek minden szabadtéri sporttevékenységet, valamint kinyithatnak az edzőtermek.
  • Május 18-tól megkezdhetik működésüket a színházak, koncerttermek és mozik, valamint kinyithatnak az uszodák is.

A korlátozások feloldása alól egyedül Brac szigete kivétel, ahol a múlt hét végén járványgóc alakult ki, ezért a hatóságok 14 napos karantént rendeltek el, és tömeges tesztelésnek vetették alá a lakosokat. Péntek óta 41 új fertőzöttet diagnosztizáltak a szigeten.

A szomszédos Szlovéniában még nem indul ugyan újra az egészségügyi ellátás, de hétfőtől újranyithattak a fogorvosi rendelők, és visszaállították a távolsági és városi tömegközlekedést. A válságkabinet bejelentette: a héten újraindíthatják a nemzetközi repülőforgalmat is.

Várhatóan 18-án kinyithatnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai.

Horvátországban egy nap alatt kilenccel - kettővel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2196-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ebből hét megbetegedést Brac szigetén diagnosztizáltak. Vasárnap egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 91-re emelkedett. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1784 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 16 beteget kezelnek kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 46 071 koronavírustesztet végeztek el.

Szlovéniában 24 óra alatt hárommal - ugyanannyival, mint egy nappal korábban -, 1460-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki nem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 102 maradt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 63 365 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 42-en vannak kórházban, közülük 10-et ápolnak intenzív osztályon.

Mivel az elmúlt két hétben jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és újraindítják a gazdaságot. Horvátország vasárnaptól részlegesen már a határait is megnyitotta.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×