eur:
394.78
usd:
365.84
bux:
65215.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: pixabay

Hiába az enyhítés, a horvát diákok otthon maradtak

Horvátországban elkezdődött a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldásának harmadik szakasza, Szlovéniában kinyitottak a fogorvosi rendelők, és újraindult a közösségi közlekedés - derült ki a válságstábok hétfői sajtótájékoztatóján.

Horvátországban szigorú óvintézkedések mellett hétfőn kinyithattak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá a felsőoktatási intézmények, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai. A Jutarnji List című horvát napilap hétfőn azt írta: az általános iskolások mindössze 5 százaléka tért vissza az iskolapadokba, míg az óvódások aránya valamivel nagyobb, 20 százalék körüli.

A közegészségügyi intézet a vírussal szemben termelt ellenanyagot kimutató országos szerológiai tesztelést indított, amelynek eredménye két héten belül várható.

  • A válságstáb hétfőtől feloldotta a lakhelyelhagyási tilalmat, valamint visszaállította a távolsági közösségi közlekedést.
  • Május 13-tól engedélyeznek minden szabadtéri sporttevékenységet, valamint kinyithatnak az edzőtermek.
  • Május 18-tól megkezdhetik működésüket a színházak, koncerttermek és mozik, valamint kinyithatnak az uszodák is.

A korlátozások feloldása alól egyedül Brac szigete kivétel, ahol a múlt hét végén járványgóc alakult ki, ezért a hatóságok 14 napos karantént rendeltek el, és tömeges tesztelésnek vetették alá a lakosokat. Péntek óta 41 új fertőzöttet diagnosztizáltak a szigeten.

A szomszédos Szlovéniában még nem indul ugyan újra az egészségügyi ellátás, de hétfőtől újranyithattak a fogorvosi rendelők, és visszaállították a távolsági és városi tömegközlekedést. A válságkabinet bejelentette: a héten újraindíthatják a nemzetközi repülőforgalmat is.

Várhatóan 18-án kinyithatnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai.

Horvátországban egy nap alatt kilenccel - kettővel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2196-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ebből hét megbetegedést Brac szigetén diagnosztizáltak. Vasárnap egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 91-re emelkedett. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1784 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 16 beteget kezelnek kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 46 071 koronavírustesztet végeztek el.

Szlovéniában 24 óra alatt hárommal - ugyanannyival, mint egy nappal korábban -, 1460-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki nem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 102 maradt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 63 365 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 42-en vannak kórházban, közülük 10-et ápolnak intenzív osztályon.

Mivel az elmúlt két hétben jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és újraindítják a gazdaságot. Horvátország vasárnaptól részlegesen már a határait is megnyitotta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×