eur:
392.6
usd:
366.06
bux:
66717.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Vlagyimir Putyin orosz elnök éves beszédét mondja a parlament két háza előtt a moszkvai Manyézs Központi Kiállítási Csarnokban 2020. január 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Példátlan mélyponton áll Vlagyimir Putyin támogatottsága

Moszkvában jövő héten az összes ipari üzemet újraindítják, de maradnak a szigorú karanténintézkedések. Megbízhatatlannak találtak egy koronavírus-tesztet, amit közel 200 ezer embernél alkalmaztak.

Moszkvában keddtől újraindul minden ipari és építőipari vállalat, a járványügyi előírások szigorú betartása mellett - jelentette be Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével megtartott videókonferencián.

A kötelező karantén előírásain ugyanakkor a főváros annak ellenére sem enyhít, hogy a moszkvai kórházakban kezelt Covid-19-betegek száma immár két hete nem emelkedik. Putyin támogatásáról biztosította a fővárosi polgármester által ismertetett elképzelést.

Anna Popova orosz tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpoterbnedzor) vezetője ugyanezen a tanácskozáson elmondta: a 85 orosz régióból 68-ban kötelező maszkviselést rendeltek el.

Vlagyimir Putyin elnök kijelentette, hogy az ország régióiban a járványhelyzet eltérően alakul, ezért egyesekben közülük fenn kell tartani, sőt szigorítani kell a megelőző intézkedéseket, máshol pedig már tervezhető az enyhítésük. "Nem szabad elhamarkodottan cselekedni, minden óvatlanság és sietség töréshez és visszacsúszáshoz vezethet. A legkisebb hiba ára a biztonság, az emberek élete és egészsége lehet, ezért rendkívül nagy felelősséggel jár minden döntés, amelyet a kormány tagjai és a regionális kollégák meghoznak".

A moszkvai polgármesteri hivatal szerdai közlése szerint egyébként megbízhatatlannak bizonyultnak a holland gyártmányúként forgalmazott, valójában kínai Biozek márkájú antitest-gyorstesztek. Ezeket több,mint 175 ezer fővárosi lakos és 50 ezer orvos vizsgálatára használták.

A két évtizedes kormányzása alatti legalacsonyabb szintre, 59 százalékosra csökkent Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatottsága a Jurij Levada Független Elemzőközpont szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint.

Márciusban ez az érték még 63 százalékon állt, az eddig mért negatív rekordot pedig 2013 novemberében és 2000 júniusában jegyezték 61 százalékkal. A friss adatok szerint 33 százalék negatív véleménnyel van Putyin teljesítményéről.

Az április 24. és 27. között 1608 fős mintán, a járványhelyzet miatt telefonon elvégzett közvélemény-kutatás statisztikai hibahatára 2,4 százalékpont.

A felmérés Mihail Misusztyin kormányfő esetében 46 százalékos támogatottságot és 23 százalékos elutasítottságot mért. Márciusban ugyanezek a mutatók 51, illetve 39 százalékon álltak.

A felméréshez fűzött kommentárjában a központ munkatársai rámutattak, hogy Putyin az idősebbek és a falusi lakosság egyes csoportjaiban, vagyis azok körében a legnépszerűbb, akinek "korlátozott lehetőségük van életük jobbra fordítására". A 18 és 24 év közötti korosztályban csak 12 százalék helyesli a hivatalban lévő elnök tevékenységét.

Az elégedetlenség azok körében a legmagasabb, akik a kormányzattól nem kapták meg a remélt támogatást a gazdasági válság közepette.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×