eur:
387.15
usd:
359.05
bux:
68983.27
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Szlovák rendőr egy autós iratait ellenőrzi a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Szlovákiában elemzők szerint új helyzetre kell készülni

Későbbre tolódhat a Covid-19 megbetegedés terjedésének csúcspontja Szlovákiában, és a korábban feltételezettnél alacsonyabb lehet a kórban megfertőződők száma is - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az Egészségpolitikai Intézet (IZP) elemzésére hivatkozva.

Az IZP elemzése az új típusú koronavírus szlovákiai terjedésének három különböző forgatókönyvét tartalmazza. Ezek közül az első a vírus reprodukciós faktorának 1,0 alatti mutatójával számol, és azt feltételezi, hogy későbbre tolódhat a járvány tetőpontja.

A reprodukciós faktor értéke azt jelzi, hogy egy fertőzött személy átlagban hány másikat fertőz meg.

Ez a forgatókönyv a vírus lassú terjedését valószínűsíti, valamint azt, hogy az újonnan fertőzöttek száma stabilan alacsony szinten marad, így az országban összesen 5600 ember betegedne meg és

a kór a nyár végén vagy szeptemberben érné el a csúcspontját.

"A Covid-19 megbetegedés terjedését mutató hozzáférhető adatokból, nemzetközi összehasonlításokból és az aktuális modellekből az következik, hogy a vírus reprodukciós faktorát sikerült az 1,0 érték alá csökkenteni a népesség többségénél" - idézett az elemzésből a szlovák hírügynökség.

Az elemzésben szereplő másik forgatókönyv 1,1-es reprodukciós faktorral, és a szlovákiai népesség 0,6 százalékának (mintegy 33 ezer embernek) a megfertőződésével számol. A harmadik változatban a vírus reprodukciós faktora 0,8 és ennek alapján a kór terjedésének csúcspontján a népesség 0,04 százaléka (közel 2200 ember) lenne fertőzött.

Közben Szlovákiában az előző naptól szombat délig 13 újabb személynél mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust, így a korábbiakkal együtt már 1373 fertőzöttet tartanak nyilván - közölte honlapján a központi válságstáb.

Az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga a múlt héten ötven körül alakult, ezen a héten eddig ennél alacsonyabb a napi átlag.

Folyamatosan nő a kórból hivatalosan kigyógyultnak minősítettek száma is, péntektől 31-gyel emelkedett, s így 386-ra nőtt. Szlovákiában a kór miatt - az előző napoknál valamivel kevesebb - jelenleg 212 személy van kórházban, az elismert halálos áldozatok száma 17, az elvégzett vírustesztek száma pedig már meghaladta a 66 ezret.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól
tudósítónktól

EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól

Az európai parlamenti választások közeledtével a szlovákok jobban tartanak az Egyesült Államok, mint Oroszország befolyása miatt – derült ki az Ipsos ügynökségnek a Európai Digitális Média Megfigyelőközpont számára készített felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint még ennél is többen aggódnak amiatt, hogy maga az Európai Unió lesz ráhatással az uniós voksolásra.

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×