eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A szeretet szó angol megfelelőjét írták ki a nápolyi NH Panorama Szálloda kivilágított ablakaival a koronavírus-járvány idején, a 2020. április 10-ére virradó éjjel.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Drónok és helikopterek figyelik Rómát, megjöttek az olaszországi számok

Valamelyest csökkent péntekre a koronavírus okozta megbetegedések napi halálos áldozatainak száma, és kevesebb az új fertőzött is. Nagypéntekre világszerte meghaladta a másfél milliót a fertőzöttek száma.

Míg csütörtökön 610, pénteken 570 újabb halálozásról számoltak be az olasz hatóságok. Az igazolt új fertőzöttek száma pénteken 3951 volt, szemben a csütörtöki 4020-szal.

A friss adatok szerint a betegségből az elmúlt 24 órában 1985 ember épült fel, a gyógyultak száma ezzel 30 455-re nőtt. Az intenzív osztályon ápolt betegek száma pedig hetedik napja csökken, pénteken 108-cal 3497-re mérséklődött.

Az összes fertőzött száma Olaszországban 147 577-re emelkedett, a halálos áldozatok száma 18 849-re nőtt. A halottak között sokan az egészségügyben dolgoztak, a csütörtöki hírek szerint már több mint száz orvos halt meg koronavírus miatt. A legtöbb orvos és nővér az olasz gócpontnak számító Lombardiában vesztette életét, de Campaniából, Szicíliából, Pugliából is jelentettek áldozatokat.

Olaszországban a belügyminisztérium húsvétra rendkívüli szigorítást rendelt el: lezárták az utcákat, tereket, városokat, országutakat. Az üdülőhelyek polgármesterei jogosítványt kaptak a helyi intézkedések további szigorítására. Drónok, helikopterek figyelik Rómát is.

"Ne mozduljatok, ne ügyeskedjetek a korlátozások alóli kibújással!"

- figyelmeztette a fővárosiakat Virginia Raggi főpolgármester. Az adatok szerint, a nappal gyakoribb ellenőrzések miatt a késő esti órákban nő az utcákon a mozgás, amikor az egész nap otthon tartózkodó olaszok megpróbálnak egy kicsit kiszökni levegőzni.

Ami a további nemzetközi adatokat illeti, az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre több mint 117 ezerrel, 1 601 984-re nőtt a világon. A betegségben 95 731-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 355 066 - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 184 országban van jelen.

Spanyolországban 605-en veszítették életüket az új típusú koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt, ezzel hetek óta nem látott alacsony szintre csökkent a napi halálozások száma - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium jelentéséből. A dél-európai országban eddig a fertőzésbe 15 843-an haltak bele. Az elmúlt 24 órában 4576 pozitív tesztet jelentettek a csütörtöki 5756 és a szerdai 6180 után. Koronavírussal eddig 157 022-en fertőződtek meg.

Franciaországban az elmúlt 24 órában 987-tel 13 197-re emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma - közölte péntek esti sajtótájékoztatóján a francia egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója. Jérome Salomon jelezte: a járvány elérte tetőpontját, a kórházi súlyos betegek számának csökkenése folytatódott. Franciaországban a járvány eddigi legfiatalabb áldozata egy 16 éves lány volt. A kórházban elhunytak 81 százaléka ugyanakkor 70 évnél idősebb volt.

Belgiumban 3019-re nőtt a koronavírus okozta betegség (Covid-19) halottainak a száma, miután a pénteki adatok szerint 325-en haltak meg 24 óra leforgása alatt az országban - közölte a helyi sajtó. A fertőzés tovább terjed, az SPF Santé közegészségügyi szolgálat szerint újabb 1684 fertőzést regisztráltak, a számuk ezzel összességében meghaladta a 25 ezret.

Hollandiában sem lassul a járvány terjedése, pénteki adatok szerint több mint ezer új fertőzöttet azonosítottak az országban. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint 21 762 a fertőzöttek száma, és 2396 halálos áldozata van a fertőzés okozta betegségnek. Mark Rutte holland miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy még egy jó darabig nincs esély a korlátozások feloldására.

Luxemburgban a helyi média a járvány lassulásáról adott hírt, azonban még a drákói intézkedések ellenére is 81 új fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben péntekre virradóra. Az összesítés szerint a országban 3115 a fertőzések száma, 52-en haltak meg, ami nagy aránynak számít a félmilliós lélekszámú országban. Paulette Lenert egészségügyi miniszter a Luxemburg Times című napilapnak nyilatkozva elmondta, még 8-10 napra lesz szükség, hogy a kormány kigondolja a megfelelő korlátozásenyhítő stratégiát.

Németországban 118 235 fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 2 607 elhunyt, 52 407 meggyógyult. Júniusban kezdhetik tesztelni embereken a Németországban kifejlesztett oltást.

Romániában csökkent az új Covid-19-megbetegedések száma, de nőtt a kórnak tulajdonított elhalálozásoké. Az elmúlt napon kimutatott 265 új esettel 5467-re emelkedett az országban regisztrált fertőzések száma. Az utóbbi 24 órában jegyzett 28 halálesettel 257-re emelkedett a kór halálos áldozatainak a száma. A stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint 183 súlyos esetet kezelnek a kórházak intenzív osztályain, öttel többet mint egy nappal korábban, 729 személy pedig már gyógyultan hagyhatta el a kórházakat.

A legtöbb regisztrált fertőzött jelenleg az Egyesült Államokban van: 465 750, ami 33 618-cal több, mint csütörtökön. A gyógyultak száma 25 960, a halálos áldozatoké 16 684.

Május elseje előtt semmiképpen nincs visszatérés a normális élethez

- jelentette ki Jerome Adams altábornagy, az Egyesült Államok tisztifőorvosa a Fox televíziónak adott interjújában pénteken.

Felütötte a fejét a koronavírus a polgárháború sújtotta Jemenben is, ami riasztó hír, mert az ország egészségügyi rendszere amúgy is romokban hever a hat éve tartó fegyveres konfliktus miatt, éhínség van és másfajta betegségek is terjednek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a közép-kínai Vuhanból globálisan szétterjedő kórt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×